donderdag 27 juli 2023

AMOC

 

We bevinden ons allang in een onomkeerbare cascade van klimaatinbreuken door toedoen van onszelf. Maar we weigeren actie te ondernemen om het tij te keren. "We spelen psychologische spelletjes met onszelf", zegt klimaatexpert Marc Davidson in de NRC van vandaag. Toen Covid19 zich over de wereld verspreidde bleek de mens in staat tot razendsnelle reacties inclusief de bereidheid diep in de buidel te tasten om de problemen het hoofd te bieden. Dat talloze wappies vervolgens hun stinkende best deden om dat allemaal weer ongedaan te maken doet daar niets aan af. Davidson ziet twee mogelijkheden om de urgentie van dit moment tegemoet te treden: Toenemende klimaatschade zou een gevoel van urgentie kunnen creëren waardoor we eindelijk  bereid zouden zijn om wel op te treden. De tweede mogelijkheid, door hem onmiddellijk weer afgeserveerd is geo-engineering. Hierbij brengen bommenwerpers zwaveldioxide en fijnstof in de atmosfeer waardoor de opwarming van de aarde kan worden tegengegaan. We hebben alleen geen idee wat de ecologische impact van zulke maatregelen zou zijn. Niet doen dus.

Er gaan steeds meer stemmen op om een pauze in te lassen in de aanpak van de klimaatcrises. De Franse president Macron voorop, nota bene. Dat is echter volstrekt onverantwoord en Macron is wel de laatste van wie ik zo'n signaal had verwacht. Een van de hardnekkigste problemen waar we op stuiten is de notie dat de klimaatactivisten en de wetenschappers te negatief zijn, alleen maar doemscenario's schetsen, de mensen bang willen maken, de negatieve gevolgen opzettelijk erger voorstellen dan ze zijn. Mensen die zich op deze argumenten beroepen noemen we klimaatontkenners. 

Die zullen dus ook niet uit de voeten kunnen met de jongste berichten over AMOC: Atlantic Meridional Overturning Circulation. Deze oceaanstroming transporteert warmte via oceaanwater. Metingen laten zien dat die stroming afremt als gevolg van menselijk ingrijpen in de natuur en het klimaat. En ofschoon er nog veel onzekerheden zijn, zien de wetenschappers ontwikkelingen waaruit men af kan leiden dat die oceaanstroming rond het midden van deze eeuw wel eens abrupt tot stilstand zou kunnen komen. De gevolgen voor het klimaat en voor het leven in de oceanen zullen gigantisch zijn. Als u wilt weten hoe het AMOC-mechanisme werkt moet u er gewoon even op googelen. Kunt u niet tegen dit soort berichten? Neem dan het eerstvolgende vliegtuig naar Rhodos.

Geen opmerkingen: