maandag 17 juli 2023

Het toppunt van schijnheiligheid

 

Bij KPMG werd wereldwijd gefraudeerd met de verplichte periodieke examens om de accountants scherp te houden en vooral te bevragen op de ethische aspecten van hun werk. Kennelijk te pittige examens voor de slimme accountants want zonder de antwoorden vooraf konden ze die examens kennelijk niet met succes afleggen. In de VS maakte de club het helemaal bont door de berekeningsformule voor de examenresultaten zo te beïnvloeden dat een score van 25 procent al genoeg was voor een voldoende.

Ook president-commissaris van KPMG Rogier van Boxtel liet zich souffleren. Waarom? Hij zat in een time squeeze, zei van Boxtel, hij moest naar een afspraak. Toen zijn fraude aan het licht en zijn deconfiture onvermijdelijk bleek zei hij: "Het is uit reinheid dat ik ben opgestapt". Ik heb nog niet eerder zo'n walgelijke verdedigingsreden gehoord. Van Boxtel beflikkert willens en wetens de boel maar zijn integriteit is daarbij niet in het gedrang geraakt, dat wil hij maar even gezegd hebben met zijn bijna bijbels aandoende tekst.

Van Boxtel is een heel naar en arrogant mannetje, ooit omhoog gevallen en nooit meer met beide voeten op aarde teruggekeerd. Hij circuleert nu al decennialang fluitend door de banencarrousel van de upper ten en oh, oh wat is deze man ingenomen met zichzelf. Een time squeeze en reinheid! 'My ass', zou ik zeggen.

Geen opmerkingen: