donderdag 13 juli 2023

De lompe Nederlander die zich nergens meer voor schaamt

 

We zagen het allemaal aankomen: ook Sigrid Kaag stapt uit de politiek. Vanwege de continue bedreigingen aan het adres van haar en haar familie. Kaag laat ons de ware aard van de Nederlander zien: een lompe klootzak die zijn hand niet omdraait voor een doodsbedreiging hier of een intimidatie daar. Kaag laat ons zien hoe ziek ons land eigenlijk is. Maar, en je hoort dit te weinig terug in alle commentaren op haar vertrek, de hetze tegen Kaag is vooral opgeroepen en aangewakkerd door Wilders. Hij heeft geen gelegenheid voorbij laten gaan om haar neer te sabelen, heks te noemen en talloze andere verwensingen naar het hoofd te slingeren. In zo'n misogyne sfeer gedijen bedreigingen aan het adres van Kaag heel erg goed. Dat uitgerekend Wilders zich van deze lage tactiek bedient is verwonderlijk, juist hij zou beter moeten weten. Ik ga me niet verdiepen in wat zijn beweegredenen zouden kunnen zijn maar volsta met de constatering: Wilders hoort in een beschaafd parlement niet thuis.

Dan de politiek-inhoudelijke vraag of het erg is dat Kaag vertrekt. Ik meen van niet. Zij heeft samen met Rutte en Hoekstra gezicht gegeven aan een kabinet dat eigenlijk op alle fronten faalde. Het is heel gezond dat alle direct verantwoordelijken opstappen. En buitendien, Kaag is er nooit in geslaagd iets van warmte of empathie uit te stralen. Haar kiezers kregen bij haar nou niet direct een veilig en vertrouwd gevoel. Maar ook in andere opzichten was haar optreden vaak moeilijk te duiden. Keer op keer zegde ze Rutte de wacht aan ("hier scheiden zich onze wegen") maar ze beet nooit door. En hoe ze omging met het grensoverschrijdend gedrag van een van haar mannelijke collega's in de partijtop verdiende ook bepaald geen schoonheidsprijs. De grootste fout die ze maakte voltrok zich in Kabul en daar liet ze Nederland op zijn smalst zien. Kaag bleef wie ze altijd was: de formaliteit zelve. Terwijl daar zich de perfecte gelegenheid bood om alle formaliteiten opzij te schuiven en te laten zien dat politiek over mensen gaat. Niet zo bij Kaag, bij haar was de mens meestal nergens zichtbaar.

Wie volgt haar op? Ollongren, Jetten of Paternotte. Mijn voorkeur gaat uit naar Paternotte of Jetten, beiden goede debaters en heldere sprekers. Ik heb ze nog geen van beiden kunnen betrappen op politieke spelletjes. Ollongren is besmet met het Jorritsma-virus

Geen opmerkingen: