zaterdag 8 juli 2023

Het gestrekte been van Rutte verdient slechts een rode kaart

 

"Had u niet wat meer water bij de wijn moeten doen, in het belang van het land?" vroeg een arrogante interviewster aan Paternotte van D66 bij Op1 gisteravond. Wat een stompzinnige vraag nadat zojuist Rutte in het belang van het land zijn kabinet met een grof vertoon van machtspolitiek en met gestrekt been opblies. Ik heb zoiets in mijn leven nog niet eerder meegemaakt, kamikazegedrag van een minister-president. Dat gestrekte been kan uitsluitend met een rode kaart beloond worden. Maar of het electoraat bereid is die kaart te trekken?

Het is, hoe je het ook bekijkt, een slechte zaak dat het kabinet uitgerekend nu opgeblazen werd. Er is veel geld uitgetrokken voor het klimaat, de energietransitie en het stikstofbeleid. Dat komt allemaal stil te leggen en het risico dat een volgend, ongetwijfeld rechtser kabinet die processen ingrijpend zal wijzigen is levensgroot aanwezig. En wat denkt u van de slachtoffers van het toeslagenschandaal? Die zullen nu nog langer moeten wachten, ik denk niet dat zij ooit volledige genoegdoening zullen krijgen. En wat denkt u van de Groningers? Gaan die zich ooit weer Nederlander voelen?

Rutte heeft overal schijt aan en het is een schande dat zo iemand nu al dertien jaar minister-president van dit land is. In al die dertien jaar heeft hij niets gedaan voor de Groningers, heeft hij niets gedaan voor de slachtoffers van het toeslagenschandaal, heeft hij het migratie- en asielbeleid geen stap dichter bij een aanvaardbare en bevredigende regeling gekregen, heeft hij principieel geweldloze klimaatactivisten gecriminaliseerd en toegelaten dat boerenterroristen het land in gijzeling hebben genomen met intimidaties en geweld. Op werkelijk geen enkel beleidsterrein heeft Rutte laten zien dat hij Chefsachen aankan, hij heeft simpelweg niets, nada, nulkommanul gepresteerd. De enige majeure operatie van dit kabinet was de pensioenwet en daar heeft Rutte geen enkele bijdrage aan geleverd. Die wet kwam er dankzij minister Carola Schouten.

Al met al ben ik dus blij dat dit kabinet werd opgeblazen door een volstrekt onverantwoordelijke minister-president. Maar o god, laat deze non-valeur niet terugkeren, verlos ons van Rutte en verban hem naar Elba of Spitsbergen. Hij heeft zoveel kwaad aangericht, dat is met geen pen te beschrijven. Maar we moeten eerlijk zijn, dat Rutte dertien jaar lang zijn verschrikkelijke gang kon gaan kwam ook doordat wij het moeten doen met een tandeloos parlement met veel te veel partijen, met vooral op rechts radikalen en populisten, met fascistoïde snotneuzen zelfs.

Benieuwd dus naar de komende verkiezingsperiode maar ik vrees dat de uitkomst onder het huidig gesternte alleen maar zeer, zeer teleurstellend kan zijn.

Geen opmerkingen: