maandag 10 juli 2023

Één zwaluw maakt nog geen zomer

 

Rutte stapt op, de ellende van nog een kabinet onder zijn leiding blijft ons tenminste bespaard. Dat is op zich aanleiding tot vreugde. Maar daar houdt het goede nieuws ook meteen wel mee op. Het ziet er naar uit dat minister Yesilgöz de beste papieren heeft om hem op te volgen als lijsttrekker maar ik kan me nauwelijks voorstellen dat zij de klassieke VVD-stemmers aan zich weet te binden. Ook het CDA mag op zoek naar een nieuwe partijvoorzitter en lijsttrekker zonder dat er, met uitzondering wellicht van Mona Keijzer, een aansprekende kandidaat klaar staat. En ook bij D66 is een wisseling van de wacht aanstaande. Wat mij betreft zijn zowel Paternotte als Jetten goede kandidaten, beiden goede debaters en mannen die een wat verdere horizon aankunnen.

De SP is onder Lilian Marijnissen een ouderwetse socialistische partij gebleven, bestuurlijke vernieuwing wordt daar niet uitgevonden. Marijnissen heeft een op zich helder verhaal en maakt wel de juiste analyses maar ze hebben daar niet in de gaten hoe vluchtig de kiezersgunst is. Het merendeel van de traditionele SP-stemmers komt immers niet naar de stembus. Als het goed is gaan PvdA en Groen Links eindelijk met een gezamenlijke lijst en één lijsttrekker de verkiezingen in maar in theorie kunnen de leden daar nog een stokje voor steken. De vraag is wie daar de kar moet trekken. Is Timmermans bereid nu al Brussel te  verlaten? Vergeet niet dat Klaver nog steeds zeer ambitieus is en niets liever zou willen dan politiek leider van de nieuwe club te worden. Attje Kuiken als stemmentrekker? Ik zie het niet in haar.

Nee, ik houd het er voorlopig op dat de kiezersgunst opnieuw vooral naar BBB zal gaan. Dat is wat Nederland wil. Jammer voor het klimaat en nog erger is natuurlijk dat de boerenterroristen nog weer langer de ruimte krijgen om ons land te verwoesten.

Geen opmerkingen: