vrijdag 7 juli 2023

De roofdieren van de platformeconomie

 

Ook ik zat een tijdje op social media. LinkedIn voor mijn beroepsmatige werkzaamheden, ik heb er nooit echt iets aan gehad maar ook geen last ondervonden. Daarnaast zat ik op FB maar voor je het weet trek je daar malloten aan die uitsluitend anoniem of verborgen achter een alias de meest verschrikkelijke dingen de digitale wereld in slingeren. Emotionele diarree. Toen me duidelijk werd dat al die sociale media waanzinnig veel geld verdienen door gebruik te maken van alle door naïeve burgers (zoals ik) aangedragen data en daarmee zo groot en machtig werden dat ze een politieke factor van betekenis werden groeide mijn achterdocht met de dag. Het zijn hyperkapitalisten zoals alle actoren in de platformeconomie dat zijn. Ze moeten niets hebben van regulering en ze beschikken over het perfecte mediakanaal om hun vuige boodschappen aan de man te brengen. De sociale media hebben het sociale klimaat wereldwijd ernstig vervuild en vergiftigd. Ik zegde mijn beide accounts op, nu alweer enkele jaren geleden.

We zien een volstrekte idioot en gevaarlijke gek aan het hoofd van Twitter. Ja, Elon Musk is een geniaal ondernemer, daarover kan geen twijfel bestaan. Maar hij is eerst en vooral een gevaarlijke gek, die veel te veel macht heeft kunnen vergaren zonder gehinderd te worden door de checks and balances van een goed functionerende democratie. Het is natuurlijk geen verrassing dat nu ook Zuckerberg van META zich in de strijd om Twitterabonnee's heeft gemeld. Hun nieuwe platform heet THREADS. Dit platform biedt dezelfde diensten als Twitter alleen mag je hier maximaal 500 tekens gebruiken waar Twitter de grens op 280 heeft staan. 

Om Threads te kunnen gebruiken heb je een Instagram-account nodig. Instagram is, u raadt het al, ook onderdeel van Meta. Maar het echte gevaar van dit nieuwe platform zit in de minachting die men er heeft voor de privacy van deelnemers. De app verzamelt namelijk een enorme waslijst van data van de gebruikers: info over je contacten, je aankopen via internet, over je locatie en gezondheid, over je financiële huishouding, je zoekgeschiedenis en over welke berichten je hebt bekeken. En die gegevens worden doorverkocht aan wie ze maar hebben wil.

Nu kun je zeggen, tja daar kiezen die idioten toch zelf voor en in beginsel is dat ook zo. Maar een alerte overheid ziet erop toe dat haar burgers niet het slachtoffer worden van hun eigen slordigheid, nalatigheid of onwetendheid. In Europa is Threads niet te downloaden omdat de EU zo'n alerte en democratische overheid is. De EU is niet te spreken over de wijze waarop dit nieuwe platform  omgaat met de privacy van individuele burgers. Laten we hopen dat de EU voet bij stuk houdt. Mensen als Zuckerberg en Musk moeten niets van regulering hebben, het zijn roofdieren die linksom of rechtsom altijd hun zin lijken te krijgen. U bent in ieder geval gewaarschuwd. Mijdt dit soort abjecte lieden, mijdt dit soort platforms, ze zijn niet goed voor uw gezondheid.

Geen opmerkingen: