woensdag 2 augustus 2023

Europese overheden criminaliseren schaamteloos klimaatactivisten

 

In de NRC van vandaag vraagt Mandula van den Berg zich af of klimaatactivisme in Europa wordt gecriminaliseerd. Voor Nederland is die vraag wat mij betreft al beantwoord en ik heb daar in deze kolommen al eerder op gewezen. Mandula geeft voorbeelden uit Engeland, Duitsland en Frankrijk waaruit blijkt dat de wetgever ook daar alle middelen inzet om de gevestigde belangen te verdedigen. Regeringen spreken zonder enige terughoudendheid van ecoterrorisme terwijl de klimaatactivisten per definitie geweldloos demonstreren. Ja, je zou zelfs de stelling kunnen verdedigen dat klimaatactivisten niets anders doen dat hun Grondwet verdedigen tegen talloze politici die die Grondwet klakkeloos aan hun laars lappen. Kijk vooral hoe in Nederland geweldloze klimaatactivisten gecriminaliseerd worden terwijl geweld gebruikende boeren geen strobreed in de weg wordt gelegd!

Wat moet je hier tegen ondernemen? Regeringen die steeds draconischer wetten door hun parlement loodsen om maar te voorkomen dat vreedzame klimaatactivisten hun (ver)storende acties kunnen uitvoeren. In Duitsland zijn er zelfs die de klimaatactivisten  van Die letzte Generation ecoterroristen noemen en  vergelijken hen dan met de RAF of de Baader-Meinhof-Gruppe. Misselijk makend en bizar.


Is het gek als mensen geen vertrouwen meer hebben in de overheid die toch als eerste taak heeft de bescherming van onze aarde ten behoeve van ons nageslacht? Je kunt niet blind zijn voor de voor iedereen zichtbare werkelijkheid: de internationale overheden zijn de slippendragers van het kapitaal, ze zijn er vooral om de gevestigde belangen te beschermen. Dat die gevestigde belangen fossiele energie aan de aarde onttrekken en daarmee de aarde in rap tempo verwoesten, dat ze dat vooral doen omdat ze er schathemeltjerijk mee worden en politieke macht en invloed vergaren, politicians just turn a blind eye. En om in dit jargon te blijven: they won't bite the hand that feeds them.

Geen opmerkingen: