zondag 13 augustus 2023

Immigratie is niets bij wat ons nog te wachten staat

 

Ik betoog dat wel vaker in deze kolommen maar het blijft paarlen voor de zwijnen. De hedendaagse mens is een zelfzuchtige nationalistische xenofobe racist en zet alles op alles om vreemdelingen aan de andere kant van de grens te houden. Datzelfde egoïsme weerhoudt ons ervan serieus werk te maken van het keren van de klimaatverandering. Liever dan tot ons door te laten dringen dat het klimaat echt de verkeerde kant op gaat steken we de kop in het zand en doen net alsof er niets aan de hand is, of proberen we onszelf wijs te maken dat die knappe homo sapiens wel een technologisch antwoord op de problemen weet te vinden. De tragiek van onze soort is dat juist die klimaatverandering ervoor gaat zorgen dat de werkelijke massa-immigratie nog op gang moet komen. Op het zuidelijk halfrond zal het, met uitzondering van Antarctica, gewoonweg te heet worden voor de mens en de meeste dieren. Hebben de bewoners daar dan botte pech gehad of vinden we dat we de leefbare aarde moeten delen?


De Britse wetenschapsjournalist Gaia Vince schrijft vooral over de impact van klimaatverandering. In de Volkskrant van dit weekend staat een uitstekend en zeer uitgebreid interview met haar. Zij wijst op rapporten van de VN en de OESO waarin te lezen valt dat de VS door demografische krimp tegen 2030 zeker 25 miljoen extra werknemers nodig heeft, Europa zal er tegen 2050 minstens 44 miljoen extra nodig hebben, Japan 17 miljoen. Tenminste 23 landen worden bedreigd met een halvering van hun bevolking tegen 2100. Daar zal de beroepsbevolking te klein zijn om de oudere bevolking te ondersteunen.

Wat wij maar niet willen begrijpen is dat we van immigratie niet armer maar rijker worden. Overal staan enorme kuddes populisten op die de bevolking voorliegen en ophitsen om vreemdelingen buiten de deur te houden. Vince reageert als volgt: "Het instellen van wereldwijde bewegingsvrijheid zou nationale economieën stimuleren en miljarden levens redden of verbeteren. Open grenzen zouden het mondiale bbp met tientallen biljoenen dollars kunnen verhogen".

Geen opmerkingen: