vrijdag 18 augustus 2023

Over zonnepanelen en warmtepompen ofwel hoe de burger bestolen en bedrogen wordt!

 

De overheid heeft ons allemaal gestimuleerd zonnepanelen aan te schaffen. De bedrijven die verantwoordelijk zijn voor de infrastructuur van het energienet hebben echter niet op zitten letten. De stimuleringsregeling bleek zo'n succes dat er nu vaak meer wordt geproduceerd dan het net aankan. Daar hebben de energiebedrijven nu iets op gevonden: je krijgt als zonnepanelenbezitter een extra kostenpost van € 20 tot € 30 per maand gefactureerd. Of die bedrijven daadwerkelijk moesten betalen voor de door jou teruggeleverde energie, dat weten we niet. En hoeveel ze eventueel terug moesten betalen weten we evenmin. En hoe lang ze dat moesten weten we ook niet. Maar wij moeten het  nu gaan betalen. We hebben daar een woord voor in onze taal, zoiets heet diefstal.

Ik vroeg een offerte voor een hybride warmtepomp. Totale investering € 9.000. Er werden geen garanties verstrekt. Op de website van de leverancier stond "tot wel 70% besparing op uw gasverbruik". De man die de offerte toe kwam lichten had het over 60% besparing. De techneut die ik daarna over de vloer kreeg om mijn technische vragen te beantwoorden sprak nog slechts over 40 tot 50% besparing. Er werden 0 (nul) garanties gegeven. De terugverdientijd bedroeg 9,8 jaar bij 60% gasbesparing. Het antwoord op mijn vraag naar de levensduur van de warmtepomp luidde: 10 jaar. Of ze dan tenminste de levensduur van de installatie konden garanderen? Wat denkt u dat het antwoord was?

Dat zijn nog eens verdienmodellen. Daar wil ik ook wel instappen. Maar de burger wordt hier gewoon bestolen en bedrogen.

Geen opmerkingen: