vrijdag 21 december 2012

A royal affair


Eind 18de eeuw leek ook in Denemarken heel even de Verlichting door te breken. De toenmalige koning Christian VII, die naar verluidt als gevolg van overmatig masturberen nigszins van de weg was geraakt, in de ban kwam van zijn lijfarts, Struensee. Deze bleek een vrijdenker avant la lettre die gebruik wist te maken van zijn bijna onaantastbare positie bij de koning. De echtgenote van Christian - Caroline Mathilde - voelde zich eveneens aangetrokken tot meer verlichte politieke overtuigingen. Struensee en de koningin begonnen een hartstochtelijke liefdesrelatie en souffleerden gezamenlijk de koning die de ene na de andere verlichte maatregel afkondigde. Tot de gevestigde macht, de adel en de clerus, lucht kreeg van de overspelige relatie tussen arts en koningin en een revolte ontketende. De koning werd afgezet, de koningin verbannen en de arts onthoofd. De stiefzoon van de koning werd op de troon gezet, totdat ook hij werd verdrongen, nu door de echte zoon van Christian VII en Caroline Mathilde. Deze zoon zou, maar toen was het al de 19de eeuw, het merendeel van de verlichte maatregelen van Struensee alsnog invoeren, dit keer met blijvend succes.

De film die hiervan is gemaakt heet A Royal Affair en is een prachtige film geworden. Niet in de laatste plaats door de schitterende acteur Mads Mikkelsen. Mikkelsen speelde onder andere in de Bondfilm Casino Royale, samen met de Borgen steractrice Sidse Babett Knudsen in After the wedding en nu dus in A Royal Affair en Jagten.
Wat hem een grote acteur maakt is zijn vermogen om met weinig taal toch veel te kunnen zeggen. Zeker in rollen waar van de acteur verlangd wordt zijn personage te dwingen tot uiterste zelfbeheersing, weet Mads Mikkelsen te schitteren. Ga deze prachtige film zien, wanneer die uw filmhuis passeert en houdt vooral deze Mads Mikkelsen in de gaten. Het zou mij verbazen wanneer hij niet ook u weet te boeien.

Geen opmerkingen: