dinsdag 11 december 2012

Afspraak is afspraak?


Voorafgaand aan de verkiezingen heb ik me sterk gemaakt voor de 3% norm (begrotingstekort niet groter dan 3% van het bruto binnenlands product). Nu kondigt de Nederlandse Bank aan dat het begrotingstekort door de aanhoudende crisis in 2013 en 2014 op zal lopen naar 3,5% en de bank voegt er gelijk aan toe dat nieuwe bezuinigingen onontkoombaar zijn.
Toch is dat een kortzichtige aanbeveling van de bank die nu puur en alleen naar haar rol als boekhouder kijkt. Nog meer bezuinigingen zouden desastreus uitpakken voor onze economie. Nooit eerder was het Nederlandse bedrijfsleven zo negatief over de economische ontwikkeling, niet eerder was het consumentenvertrouwen zo laag. En er is nog geen licht aan het einde van de tunnel.
Nederland zou kapot bezuinigd worden met nog meer kortingen en besparingen en voor het instrument belastingverhoging is al helemaal geen ruimte meer te vinden. Wij doen het nu al slechter dan de ons omringende landen terwijl het cruciaal is voor onze economie om enigszins gelijke tred te houden.
Dit besef moet ook tot Brussel doorgedrongen zijn en bovendien zou het ook strategisch erg dom zijn wanneer Brussel het temporiseren van het begrotingstekort zou gaan beboeten. De EU heeft al een wankel draagvlak in Europa en al te draconische maatregelen zouden dat draagvlak geen goed doen.
Ondertussen stelt Samsom dat Europa ons meer gaat kosten dan we ons ooit hebben kunnen voorstellen, maar we moeten onszelf geen zand in de ogen strooien. Wanneer deze crisis zou zijn uitgebarsten in een Europa zonder EU, denkt u dat er dan één land zou zijn geweest dat daar niet onder kwam te lijden? Nee natuurlijk, alleen zullen we nooit weten wat het verschil met nu zou zijn geweest.
Er is geen wetenschap die een onbetwist oordeel uit kan spreken hieromtrent. Economie is in feite niet meer dan een verzameling theorieën en het is een beredeneerd geloof dat bepalend is voor de uitkomst. Ik wil hier maar mee zeggen dat de huidige crisis wat mij betreft helemaal niets met de EU van doen heeft en dat deze crisis mij alleen maar sterkt in de overtuiging dat Europa niet zonder een verenigd Europa kan.

Geen opmerkingen: