maandag 10 december 2012

Herman van Rompuy


We moeten het hier eens over Herman van Rompuy hebben, de huidige voorzitter van de Europese Raad. Een functie die hij tot november 2014 zal bekleden. Destijds in 2010 werd Balkenende genoemd als een serieuze kandidaat voor die functie en er was hier en daar wel wat scepsis te ontwaren ten aanzien van deze grijze Belgische muis die niemand kende. Maar intussen kennen we hem wel als een diplomaat van formaat, iemand met een duidelijke Europese agenda die onversaagd doorgaat, ook als het eens tegen zit. In de NRC wordt Europa aangeduid als een rode loper die zich ontrolt terwijl je erop loopt en wordt Herman van Rompuy - die in zijn vrije tijd Haiku's schrijft - gezien als degene die die loper telkens een eindje voorwaarts schopt.
Ik ben zeer gecharmeerd van deze politicus die bij uitstek bedreven is in de stap-voor-stap-politiek. In Europa kennen we de aperte eurosceptici aan de ene kant van het spectrum en Cohn-Bendit en Verhofstadt aan de andere kant. Van Rompuy hoort wat mij betreft - ook al zal hij dat nooit hardop beamen - tot het laatste kamp. Hij is Europeaan pur sang en is ervan overtuigd dat alleen een politieke, economische en monetaire unie Europa brengt waar we allemaal willen zijn: een gezond in permanente staat van veiligheid verkerend continent waar alle ingezetenen hun specifieke culturele identiteit kunnen koesteren maar zich tegelijkertijd als kosmopoliet in de wereld van vandaag en morgen kunnen begeven.
Veel bewondering mijnerzijds voor deze van Rompuy. De manier waarop hij inderdaad stapje voor stapje maar vastberaden een weg met een helder doel blijft aflopen, blijkt in de praktijk zeer effectief. Je moet er niet aan denken dat in zijn plaats onze JP de MP was benoemd, ik vrees dat het Europees avontuur dan al voorbij zou zijn geweest.

Geen opmerkingen: