zaterdag 22 december 2012

Pax Americana?


The Tea Party heeft voorlopig haar zin gekregen: John Boehner is afgestraft en er is geen overeenstemming bereikt over het begrotingstekort. De VS stevenen nu af op The Abyss, ook wel de Financial Cliff genaamd. En waarom? Omdat de Republikeinen in meerderheid tegen belastingverhoging zijn en al helemaal niet willen accepteren dat vooral de rijken meer belasting moeten gaan betalen, de Obama-versie van de sterkste schouders en de zwaarste lasten.
De president had al water bij de wijn gedaan en Boehmer, Republikeins voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, had een compromisvoorstel op tafel gelegd. Dat is nu verworpen omdat de conservatieven juist belastingverlaging eisen en dat heeft als directe consequentie enorme bezuinigingen met desastreuze gevolgen voor de sociaal zwakkeren. En daar zijn er nogal wat van in the Land of the Brave. De Amerikanen hebben nog acht dagen de tijd om een oplossing te bedenken, anders treedt er een automatisme in werking met apocalyptische gevolgen.

Inmiddels heeft, zoals te verwachten was, de NRA zich uitgesproken over het bloedbad op een Amerikaanse lagere school. De National Rifle Association huldigt het adagio dat "The only thing that stops a bad guy with a gun is a good guy with a gun”. Dit memorabele standpunt is uitgesproken door Wayne LaPierre, the N.R.A. vice president. Zij stellen vervolgens voor alle scholen te laten bewaken door gratis ter beschikking te stellen bewapende bewakers.

Kortom, die Amerikanen zijn helemaal gek geworden. Het zou mij niet verbazen wanneer de NRA zich vooral mag verheugen in Republikeinse steun maar geen enkele politieke partij kan het zich permitteren clubs als de NRA tegen zich in het harnas te jagen. Sinds het ontstaan van de Amerikaanse Grondwet huldigen de Amerikanen dat wapenbezit hen krachtens de wet toekomt. Het best haalbare is dan ook een verbod op automatische wapens maar zelfs dat zie ik daar niet gerealiseerd worden. Met zo'n houding tegenover wapens komt de term Pax Americana in een sinister licht te staan. Democratie heeft niets van doen met recht op wapenbezit. Maar dat is aan de Amerikanen niet besteed. Ze hebben hun land met wapens veroverd, het wapen zit in hun DNA.

Kijk eens op de volgende link voor wat interessante en recente berichten over deze onderwerpen: http://focusonamerica.wordpress.com/

Geen opmerkingen: