vrijdag 11 januari 2013

Een betweter kan best gelijk hebben


Een interessant artikel in de NRC van 10 januari van de hand van Sweder van Wijnbergen, hoogleraar economie. Een betweter, die Sweder van Wijnbergen. Een man die geen twijfel lijkt te kennen. Maar hij weet natuurlijk wel waar hij het over heeft en het is altijd weer de moeite waard kennis te nemen van zijn standpunten.

SvW legt in dit artikel uit waarom Nederland niet en Duitsland wel moet stimuleren. Anders gezegd, de ingeslagen weg van bezuinigen is naar de mening van SvW voor Nederland de enig juiste. Hij baseert zich op drie argumenten.
In de eerste plaats is Nederland een open economie waar gecorrigeerd voor de effecten van Rotterdam, handel bijna 50% van het nationaal product uitmaakt. Juist omdat wij nauwelijks nog maakindustrie kennen, sorteert een stimuleringsbeleid dus relatief weinig effect.
In de tweede plaats hebben wij momenteel weer een erg hoge schuldpositie, bijna 80% van het nationaal product. Die schuldpositie is zodanig hoog dat er geen ruimte meer is voor extra overheidsinvesteringen.
En in de derde plaats speelt de gezondheid van de bankensector een grote rol. Stimuleringsmaatregelen hebben alleen zin wanneer er in de bancaire wereld een zekere gretigheid bestaat om daarin mee te gaan. De Nederlandse banken hangen echter voornamelijk aan de rem. Denk bijvoorbeeld aan de SNS bank die momenteel duidelijk ondergekapitaliseerd is en behoefte heeft aan overheidssteun (weliswaar van voornamelijk de vastgoedpoot maar zonder die steun kan de bank zelf niet meer functioneren).

Kortom, Duitsland doet er met een dalende schuldratio en een begrotingsoverschot goed aan te stimuleren maar Nederland zou dat juist niet moeten doen. Ik snap de redenatie van SvW goed maar vraag me wel af wat dan zijn oplossing is voor het almaar dalende consumentenvertrouwen en de oplopende werkloosheid in ons land. Ergens ontstaat toch een kantelpunt. Waar en wanneer? Vermoedelijk kunnen we dat alleen maar achteraf beredeneren.

Geen opmerkingen: