donderdag 24 januari 2013

Die Britten snappen het niet


Cameron is nu al bezig met de volgende verkiezingen die gepland staan voor 2015. Hij weet dat hij geen schijn van kans heeft als hij de Eurosceptici in zijn eigen partij niet tegemoet komt. En daarom besloot hij nu al tot de vlucht naar voren: een in/out-referendum in 2017, als hij tenminste herkozen wordt.
Wat Cameron eigenlijk stelt is dat hij alleen de krenten uit de Europese pap wil. 27 Europese landen besluiten tot een gezamenlijke muntunie, bankenunie, economische unie enzovoort. De Britten doen al niet mee aan de muntunie, hebben een broertje dood aan harmonisatie van wetgeving en ze voelen niets voor een bankenunie maar willen wel de voordelen van de interne markt. Cameron heeft zijn Europa gestoeld op 5 basisprincipes: de interne markt, flexibiliteit (te veel verschil tussen de verschillende Europese landen), macht terug van Brussel naar de lidstaten, alleen natiestaten geven inhoud aan democratie en tot slot redelijkheid (elke maatregel moet zinvol zijn voor de deelnemende landen binnen én buiten de eurozone).

Cameron speelt het hoog en hard maar wat ik hem kwalijk neem is dat hij enkele hardnekkige vooroordelen ten aanzien van de EU simpelweg voor waar en werkelijk houdt. Overheveling van bevoegdheden naar Brussel geschiedt uitsluitend en alleen met goedvinden van de afzonderlijke lidstaten. Bovendien is er geen sprake van dat nationale identiteiten zouden moeten worden opgegeven ten gunste van een nieuw Europees volk met slechts één Europese cultuur.
En het zal toch iedereen wel duidelijk zijn dat er van het project Europa helemaal niets overblijft als elke lidstaat alleen maar in zou hoeven tekenen op de hen welgevallige maatregelen. Kortom, Cameron wil wel de lusten, niet de lasten. En van internationale solidariteit heeft hij al helemaal nooit gehoord.

Als ze dat echt willen, dan moeten de Britten maar gaan. Het zou een ongekende blunder zijn en het Verenigd Koninkrijk - dat helemaal niet zo verenigd is als de naam suggereert - zou in rap tempo gemarginaliseerd worden. Het is ondenkbaar dat de Cameron zijn Europa zodanig kan uitonderhandelen dat hij zijn kiezers straks met een gerust geweten kan aanraden vóór Europa te stemmen. Als Cameron een volwaardige stem wil hebben in het Europese kapittel, dan moet hij volwaardig lid willen zijn. Met zijn referendumbelofte draait hij zijn kiezers een rad voor ogen.

Geen opmerkingen: