maandag 7 januari 2013

Jeroen Versteeg beledigt zijn eigen personeel


Jeroen Versteeg is een van de topmannen van het ICT-bedrijf Cap Gemini. Die ICT-bedrijven krijgen het steeds moeilijker. De echt grote projecten kunnen ze niet aan - ze maken daar vaak een janboel van - en de opdrachtgevers voor kleinere projecten houden de portemonnee stevig in de kontzak, we verkeren immers in een crisis.
Maar bij Cap Gemini zijn ze er nu uit: de teruglopende omzetten zijn de schuld van de duurder betaalde ICT-ers. En dat zijn steevast de oudere werknemers. Dus gaan ze bij Cap Gemini die oudere werknemers vragen salaris in te leveren. Het gaat daarbij om zeker 400 werknemers en de salariskorting kan oplopen tot meer dan 10%.
Hoe ze dat berekend hebben bij Cap Gemini, dat komen we niet te weten maar ze hebben daar hele dure SAP-software, dus dat zal wel goed zitten. Nou zou je denken dat Cap Gemini die vraag om vrijwillige salarisvermindering koppelt aan werkgelegenheidsgarantie. Dat zou wel zo eerlijk zijn want nog heel recent hebben ze er bij Cap Gemini 400 man weggebonjourd. Maar nee hoor, garantie op werk kan de werkgever niet bieden.
Vervolgens denk je dat die duur betaalde top bij Cap Gemini begint met zelf het goede voorbeeld te geven en minstens 20% van het eigen salaris inlevert. Want als die dure ICT-ers niet kostendekkend op projecten kunnen worden weggezet, moet dat nog veel meer het geval zijn voor de duurbetaalde top. Maar ook hier laten Versteeg c.s. het volledig afweten. Er is geen sprake van dat zij als echte leiders voorgaan in de strijd.

Het luchtballonnetje van Cap Gemini is onsmakelijk en buitengewoon misplaatst. De top blijft zitten en verdienen als voorheen, de duurder betaalde ict-ers moeten tenminste 10% van hun salaris inleveren zonder werkgarantie, dus bij de eerste de beste tegenvaller vliegen zij er alsnog uit. En dat betekent dat die zelf salaris ingeleverd hebbende oudere werknemer terecht komt op een arbeidsmarkt die niet op hem zit te wachten, terwijl ook nog eens de ww lager uitvalt als gevolg van de vrijwillige salarisvermindering en dat alles terwijl de duur van de ww ook nog eens is bekort.

Zouden ze bij Cap Gemini nu echt denken dat die oudere werknemer zo stompzinnig is vrijwillig zijn salaris in te leveren? Ik weet niet hoeveel Jeroen Versteeg verdient, wil het niet weten ook, ik zou er alleen maar kwaad van worden maar zijn houding jegens zijn eigen mensen verdient slechts één kwalificatie: beledigend.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Een gevalletje van een bestuurder met een uit het lood geslagen morele kompas lijkt me! Hoe kan een OR hier mee akkoord gaan? Dit hoort op de CAO tafel en bij de vakbonden te liggen.
Let op mijn woorden dit wordt een nieuwe gewetenloze truc van graaiende bestuurders. Dus werknemers verenig u!

enno nuy zei

Ja, dat heeft ook mij verbaasd dat de OR hier kennelijk mee akkoord is gegaan. Gisteren in Nieuwsuur kreeg Versteeg er goed van langs, hij werd door De Unie van diefstal beschuldigd. Toine Huys verzuimde echter door te vragen of Versteeg ook zelf bereid was salaris in te leveren.