zondag 6 januari 2013

La bella Italia


Monti, die door Beppe Grillo een faillissementsboekhouder wordt genoemd, wordt de aanvoerder van een coalitie van centrumpartijen bij de komende parlementsverkiezingen, februari aanstaande. In eerste instantie lijkt dat goed nieuws, want hoe men het ook wendt of keert, Monti heeft Italiƫ geen windeieren gebracht. Maar volgens peilingen kan hij slechts rekenen op circa 15% van de stemmen. Dat is evenveel als waarop de nationale joker Berlusconi schijnt te mogen rekenen. En de reeds genoemde Beppe Grillo lijkt af te stevenen op een kiezersgunst van circa 20%.

Grillo is populair bij veel Italianen maar een echt programma heeft zijn beweging niet, behalve dan het verlaten van de Euro(pa) en het terugdringen van corruptie en een beter milieu. Er is geen partij-organisatie, de Grillini overleggen via internet en stemmen ook hun standpunten via het snelle medium op elkaar af. Ik geloof er niet in. Je kunt onmogelijk een kruiwagen met kikkers onder controle houden en het is een kwestie van tijd of ook onder de Grillini dienen zich de graaiers en andere onverlaten aan. Wij hebben daar in ons land ruime ervaring mee.

Ik heb de laatste tijd een aantal interviews met Beppe Grillo gelezen maar tref weinig consistentie in het denken van die man aan. In de Volkskrant van 29 december zegt hij: "We zijn Italianen he?, wij hebben alles uitgevonden. Wij zijn de beste fysici, de beste ingenieurs, de beste wiskundigen, de beste medici, we zijn de besten van de wereld. We wille onze souvereiniteit niet opgeven aan een middelmatige boekhouder zoals Monti". Dat is nou niet bepaald retoriek waar ik een liefhebber van ben.

Als nu ook Bersani met links een stemmenpotentieel van circa 15% heeft, dan koerst Italie dus weer richting roerige tijden met kort bestaande kabinetten van wisselende samenstelling, waarbij politici vooral voor zichzelf zorgen. En Berlusconi zich weer immuniteit kan verschaffen tot ook zijn laatste wandaden zijn verjaard. Wat een raar volk, die Italianen. Ik vind het allemaal best hoor, zolang ze maar van Europa afblijven.

Geen opmerkingen: