dinsdag 10 februari 2015

John Cantlie strikes again


Er verscheen weer een nieuwe propagandavideo van IS, dit keer vanuit Aleppo en net als de voorgaande keren starring.... John Cantlie. Kijk maar eens op John Cantlie reporting from Aleppo We moeten er maar van uit gaan dat hij gedwongen wordt medewerking aan deze ziekmakende propaganda te verlenen. En hopen dat hij het uiteindelijk zal overleven. Die kans is niet erg groot gezien de gekmakende perversies die IS zich meent te kunnen permitteren.

De meest irritante scene uit deze video is het interview dat Cantlie aan het einde heeft met een Franse jihadganger die ruim baan krijgt om de aanslag op Charlie Hebdo te verheerlijken en prijzen en thuisblijvende moslims aan te sporen terreur uit te oefenen door westerlingen te onthoofden of ze tenminste met een mes in het aangezicht te beschadigen ("slice them").

Het kan toch niet zo zijn dat John Cantlie hier zijn eigen mening verkondigt? Als deze veronderstelling klopt - en ik zou hem daar nooit om willen, kunnen of mogen veroordelen - speelt hij een duivels spel dat bewondering afdwingt.
Maar stel dat hier toch sprake is van het Stockholm syndroom of erger nog, stel dat hij zich bekeerd heeft tot de islam van IS? Hij vervult zijn rol zo overtuigend, beangstigend bijna. Twijfel...

Geen opmerkingen: