zaterdag 14 februari 2015

Wij gaan aan hebzucht ten onder


SBM offshore schikte in Nederland een corruptie-aanklacht voor € 192 miljoen. En schrapte 1.200 banen. Een corruptie-affaire van hetzelfde bedrijf in Brazilië loopt nog en die zal vermoedelijk tot een nog veel hogere boeteclaim leiden. SBM offshore ziet de omzet dit jaar zeer fors dalen ten opzichte van 2014.

Reden voor enige bescheidenheid? Wat denkt u van het volgende: in weerwil van wat hierboven staat is de beloning van het management van deze kwalijk riekende onderneming in één jaar tijd gestegen van 11 naar 18 miljoen Euro. De driehoofdige top krijgt 50 procent meer salaris, met zijn drieën krijgen ze nu 12 miljoen per jaar. U begrijpt het al: het bedrijf keert dit jaar geen dividend uit.

Dit is stuitend en ronduit smerig gedrag. Dit zijn de echte zakkenvullers. Tijd weer dus voor naming and shaming. U ziet het trio hier op de foto met hun namen eronder. Dit zijn de ziekmakers van onze samenleving. En de aandeelhouders van SBM? Dat is echt een verzameling losers, als ze dit perverse gedrag niet afstraffen.

Er is er nog zo een: een geacht lid van de Tweede Kamer, een VVD-er die Verhijen heet. Ik hoef hier weinig woorden aan te spenderen maar het is een schande dat de VVD er aanvankelijk voor koos hem uit de wind te houden. Volkomen terecht trekken alle criticasters de vergelijking met een bijstandsgerechtigde die al beboet wordt wanneer die volkomen buiten zijn schuld een formuliertje foutief invult.

Verheijen denkt dat hij weg kan komen door van zichzelf te zeggen dat hij een politicus is en geen heilige. Ja, dit is klein bier vergeleken bij de SBM-criminelen maar in essentie gaat het om hetzelfde gedrag. De stuitende inhaligheid van sommige lieden, die grenzeloze hebzucht. Verheijen dient op te stappen, hij heeft genoegzaam aangetoond niet geschikt te zijn voor zijn taak als volksvertegenwoordiger. Verheijen is Limburger, dus die vertegenwoordigt alleen zichzelf. Lees de column van Bert Wagendorp in de Volkskrant van vandaag, een heerlijk stuk (alleen: handen af van Jolande Sap, Bert, zij hoort in jouw rijtje niet thuis!)


Geen opmerkingen: