maandag 19 oktober 2015

King Crimson : The Stick Men


In een klein zaaltje in Den Bosch, W2 voor veel te weinig maar wel enthousiast publiek speelden gisteravond The Stick Men. Twee van henb, Stick man Tony Levin en drummer Pat Mastelotto maakten vroeger deel uit van de legendarische Kong Crimson.

Enkele decennia geleden zag ik King Crimson in de Vereeniging Nijmegen met Robert Frip (die op een stoel aan de zijkant van het podium zat en daar niet van af kwam) met Tony Levin en met Adrian Belew op gitaar.

Gisteren dus een nieuw trio bestaande uit Tony Levin, Pat Mastelotto en de Duitse gitarist Markus Reuter, de uitvinder van de zogeheten touch gitaar. Deze gitaar stelt hem in staat tegelijkertijd de baspartij en de slaggitaar te spelen. Fascinerend. Levin en Reuter zijn klassiek geschoold, Mastelotto is een autodidact percussionist, behalve een uitstekend drummer ook een electronisch percussionist.

Een strakke set van exact twee uur waarin de muzikanten werk speelden van henzelf, van King Crimson en zelfs een song van (Tubular Bells) Mike Oldfield. Voornamelijk instrumentaal werk, gelukkig maar want het zingen van Tony Levin mag geen naam hebben.

De muziek wordt wel progressive rock genoemd en ligt dicht tegen de jazz en eigentijdse muziek aan. Eens iets van beluisteren? Klik dan op de link The Stick Men of deze met Adrian Belew The Stick Men met Adrian Belew. Of deze Indiscipline waar Adrian Belew het prachtige I repeat myself when I'm at stress speelt en let eens op de drumbattle. Niet iedereen zal hier van houden maar ik vond het een puik concert.

Geen opmerkingen: