zaterdag 3 oktober 2015

TTIP en ISDS: hoe Ploumen ons in de uitverkoop doet


In een helder artikel in de NRC van 2 oktober legt Roland Duong, regisseur van een VPRO documentaire over het TTIP (uit te zenden aanstaande zondag NPO2 21.01 uur) uit hoe er vooral door brievenbusfirma's uit Nederland claims via de ISDS-procedure worden gestart.

ISDS staat voor Investor State Dispute Settlement en stelt ondernemingen in staat staten aan te klagen door wie zij zich benadeeld voelen. Het ISDS is integraal onderdeel van het TTIP en wordt vurig bepleit door onze staatssecretaris van buitenlandse handel (voorheen Ontwikkelingssamenwerking), mevrouw Ploumen. Mij is het een raadsel waarom Ploumen dat ISDS maar blijft verdedigen.


Duong schetst nog eens hoe de VS er in het kader van het NAFTA-verdrag tussen de VS, Canada en Mexico in geslaagd zijn talloze ISDS-claims tegen Canada in te dienen. Nog nooit hebben de VS een dergelijke rechtszaak verloren.


Ondanks de bezwerende woorden van Ploumen zal ons dat ook met het TTIP gaan overkomen. Laten we hopen dat Agnes Jongerius de rug recht houdt en ervoor zorgt dat dit rampzalige verdrag niet wordt aangenomen zolang het ISDS er onderdeel van uitmaakt. Maar ik zeg u: dat TTIP zal er komen, net als dat ISDS. Omdat de Amerikanen een TTIP zonder ISDS niet zullen accepteren.

Kijken dus aanstaande zondag naar die documentaire van Roland Duong!

Geen opmerkingen: