vrijdag 30 oktober 2015

Laten we afscheid nemen van Saudi Arabië


Wat mij betreft zijn er heel veel redenen om ons definitief te distantiëren van Saudi Arabië maar de allerbelangrijkste vind ik toch de behandeling van blogger Raif Badawi. Aan deze blogger is zojuist de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken toegekend door het Europees Parlement.

Zoals u ongetwijfeld weet is Badawi veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf en duizend stokslagen en een boete van € 190.000. De eerste vijftig stokslagen werden in januari van dit jaar publiekelijk toegediend.


Zijn vrouw, Ensaf Haidar is uitgeweken naar Canada. Zij meldt dat de autoriteiten Badawi inmiddels voldoende hersteld achten van de eerste stokslagen en dat binnenkort de uitvoering van dit deel van de opgelegde straf zal worden hervat. Niet in het openbaar, want dat geeft te veel ongewenste publiciteit maar de verwachting is dat de tweede serie stokslagen in de gevangenis zal worden toegediend.

Ongeacht de geopolitieke belangen die een rol zouden spelen in de beoordeling van Saudi Arabië is de wijze waarop deze dictatuur omgaat met de vrijheid van meningsuiting dermate wreed en onmenselijk dat het onderhouden van diplomatieke banden met dit verachtelijke regime met onmiddellijke ingang opgezegd zouden moeten worden.

Natuurlijk zullen er zijn die wijzen op de economische belangen van de relatie met de Saudi's maar in naam van de medemenselijkheid moeten we bereid zijn die belangen op te offeren. Bedrijven zouden met zulke regimes niet samen moeten willen werken. Saudi Arabië behoort niet tot het beschaafde deel van de wereld.

Geen opmerkingen: