dinsdag 26 mei 2020

Big farma, a never ending story


We lezen vandaag in de NRC het zoveelste hoofdstuk over de meest immorele bedrijfstak ter wereld: de farmaceutische industrie. De Europese Commissie wilde Europees onderzoeksgeld inzetten voor een betere voorbereiding op epidemieën. Maar de farmaceutische industrie zag daar helemaal niets in. Dit werd aan het licht gebracht door de Europese lobbywaakhond CEO (Corporate Europe Obeservatory)


In totaal brengt de EU via het Horizonprogramma 70 miljard Euro in de afgelopen zeven jaar op voor wetenschappelijk onderzoek. Een deel van het programma wordt gecofinancierd door het bedrijfsleven.Uit het onderzoek van CEO blijkt dat vooral de farmaceuten zelf profiteren van dit onderzoeksgeld: publieke middelen worden gebruikt voor private winsten.


Het is evident, de farmaceutische industrie is er uitsluitend en alleen voor de bedrijfstak en de aandeelhouders. Big farma is een van de meest sprekende exponenten van het hyperkapitalisme, net zoals Uber en AirBNB. Het zijn zieke onderdelen van de moderne samenleving, het zijn kankergezwellen, die verwijderd moeten worden.




Geen opmerkingen: