woensdag 20 mei 2020

Ik wist niet dat ik zo snel gelijk zou krijgen


Nederland presenteert samen met Oostenrijk, Denemarken en Zweden (deze vier landen worden tezamen ook wel aangeduid als "de vrekkige vier") een eigen plan om de zwaarst door Corona getroffen landen tegemoet te komen. En je kon er op wachten: noodlijdende landen kunnen alleen geld krijgen als ze vergaande hervormingen en bezuinigingen doorvoeren.

Op zich is die eis niet zo merkwaardig, wel het moment waarop ze gesteld wordt. Nu is het moment om solidariteit uit te stralen, nu is het moment om elkaar tegemoet te komen, nu is ook het moment om als EU een sterk front te vormen - in alle opzichten - tegenover een steeds vijandiger omgeving wereldwijd.

Wat Nederland doet is de EU van binnenuit ondergraven. Rutte en Hoekstra voelen de hete adem van FvD in hun nek en maken nu de misrekening, met het oog op verkiezingswinst straks, dat ze rechts de wind uit de zeilen moeten nemen. Dit is onversneden nationalisme. De zwaarst getroffen landen zullen ons dit nooit vergeven. En zo zijn het dus politici die de unie kapot maken.

Ik vind het beschamend dat ik in het buitenland vertegenwoordigd wordt door mensen als Rutte en Hoekstra, rekenmeesters die zichzelf op de borst kloppen en die geen enkele moeite meer doen om de Europese Unie overeind en intact, fier en toekomstbestendig te houden. Wat een walgelijke politiek. Maar de kiezer zal het wel weten te waarderen.

Geen opmerkingen: