vrijdag 29 mei 2020

Melvyn Krauss legt het helder uit!




Melvin Krauss is senior fellow aan de Hoover Institution van Stamford University en schrijft onder andere geregeld in de NRC. Krauss is een Amerikaanse Europa-kenner van statuur. Ook Krauss vraagt zich waarom Nederland zich niet achter het Duits-Franse initiatief (500 miljard Euro) schaart of het voorstel van de Europese Commissie (750 miljard Euro) niet aanvaardt. In plaats daarvan roept Nederland een enorme berg kritiek en verontwaardiging over zich af en maakt het bovendien gemene zaak met landen als Denemarken en Zweden, die niet eens in de Euro zitten!


Waar Nederland aan voorbij gaat is dat het zuiden - door Nederland weggezet als zakkenvullers - de euro drukt en daarmee Nederland zo'n geweldige concurrentiepositie op de wereldmarkt bezorgt. Dat is niet omdat Nederland zo slim is maar gewoon omdat het geluk heeft. Nederlanders, zegt Krauss, maken bezwaar tegen gratis geld maar kennelijk niet tegen gratis exportsubsidies voor Nederlandse producten. En, voegt hij eraan toe, ook het herstelfonds bevat gratis exportsubsidies voor de Nederlandse export naar het zuiden. Ook daar hoor je de Nederlanders niet over.


Enfin, het zal wel allemaal paarlen voor de zwijnen zijn. De houding van de Nederlandse regering wordt steeds nationalistischer. Het is allemaal voorspel op de komende verkiezingen. Onderweg richt het koppel Rutte-Hoekstra een boel schade aan.

Geen opmerkingen: