zaterdag 15 april 2023

Chemours houdt mooie praatjes maar vertelt onzin

 

De EU is voornemens alle PFAS te verbieden, een totaalverbod. I)n Nederland is het vooral het Dordtse bedrijf Chemours dat deze funeste producten produceert. PFAS wordt opgenomen in het menselijk lichaam en is niet afbreekbaar. Het is een verzamelnaam voor tienduizenden chemische componenten die doorheen de gehele industrie worden gebruikt. Chemours heeft 6.000 werknemers en draait een omzet van USD 6,8 miljard.

Chemours wijst erop dat PFAS wordt toegepast in de transitie naar de door de EU zo gewenste groene economie, in elektrische voertuigen, windmolens, waterstofproductie, complexe electronica. Het grote voordeel van deze componenten zou zijn dat ze aanzienlijk minder slijtage vertonen. In dat opzicht mag het een aantrekkelijk product zijn, de vraag is of die voordelen opwegen tegen de nadelen: het immense gezondheidsrisico voor mens, plant en dier. Wat mij betreft een retorische vraag. De industrie weet al tientallen jaren hoe riskant en direct gevaarlijk PFAS is. Men had veel meer energie moeten steken in veiliger alternatieven. Alle milieumaatregelen die Chgemours heeft genomen, en nu doen ze alsof ze daar trots op zijn, werden afgedwongen door actievoerende burgers en milieuwaakhonden.

 

Aanvankelijk werd PFAS ontwikkeld en geproduceerd door Dupont maar na enkele zeer geruchtmakende rechtszaken in de VS stootte Dupont deze activiteit af naar een nieuw bedrijf. De naam van dit bedrijf? Chemours. Het was de slimste manier om van al die vervelende rechtszaken af te komen. Denise Dignam, topvrouw van Chemours in de VS en An Lemaire, directeur van Chemours Dordrecht zijn schaamteloos in een ruim artikel in het FD. Over het verleden willen de dames niet praten, over rechtszaken al evenmin en voor de rest verkopen ze enkel de gebruikelijke verkooppraatjes. Nergens geven ze eer blijk van zich daadwerkelijk verantwoordelijk te voelen voor mens en milieu. In dit interview spelen de dames mooi weer maar uit eigen ervaring weet ik dat de houding van Chemours tegenover vragen van buitenaf uitsluitend kan worden gekenschetst als sabotage.

Geen opmerkingen: