maandag 10 april 2023

Empire of light

 

Sam Mendes regisseerde eerder films als 1917, Skyfall en Spectre en meer recent American Beauty. Vandaag bezochten we zijn jongste film, Empire of light, een totaal ander werk dan zijn eerdere films en honderd procent Engels, Het verhaal speelt zich af in een (overigens prachtige) bioscoop, aan de kust in Margate. Het zijn de jaren '80 toen Thatcher (there's no such thing as society) de baas was, de jaren ook van de hevige rassenrellen, met name in Londen maar al gauw verspreid over het hele land. 

Hillary, bioscoopmanager, vecht tegen de manier waarop zij als vrouw al door haar moeder werd gepest om later door mannen dwarsgezeten en uitgebuit te worden. Stephen is een jonge zwarte immigrant in het land waar de rassenhaat welig tiert, mede vanwege het schandalige beleid van de Engelse premier. Stephen begint, in afwachting van een plaatsje aan een universiteit, aan een baantje in de bioscoop waar Hillary de dagelijkse zaken runt. Beiden moeten opboksen tegen een hen vijandige maatschappij.

We volgen hen beiden op weg naar hun loutering met alle obstakels en hindernissen die zich op hun weg voordoen. Misschien wat clichématig hier en daar, misschien af en toe wat sentimenteel maar mij hinderde dat allemaal niet. Een ontroerende en werkelijk prachtige film met twee geweldige hoofdrollen voor Olivia Colman en Michael Ward.

Geen opmerkingen: