zondag 30 april 2023

Goed leven als aardbewoner

 

Emeritus hoogleraar aan de Wageningen Universiteit, Michiel Korthals, schreef een boek onder de titel Goed leven als aardbewoner. Korthals moet niets hebben van ecomodernisten zoals Louise Fresco, die denken dat de landbouw juist geïntensiveerd moet worden door de inzet van wetenschap, innovatie en technologie.

Korthals gelooft heilig in de meer kleinschalige landbouw van stroken- en mengteelt. En er moet beduidend meer natuur komen, in de achterliggende vijftig jaar hebben we 75 procent van onze biodiversiteit  vernietigd en dat moet hersteld worden. De veestapel moet minstens voor de helft worden teruggedrongen. Geen enkel probleem, stelt Korthals, het merendeel van het vlees wordt immers geëxporteerd. Honderd procent kleinschalig is niet haalbaar maar we moeten af van de monoculturen. Korthals: "De intensieve landbouw heeft onze landschappen vernietigd". U weet dat ik daar al heel lang zo over denk, nog geen week geleden hebben we dat fenomeen zelf nog eens vast kunnen stellen, fietsend door het land rond Sint Oedenrode. Het was ronduit afschuwelijk.

Korthals waarschuwt voor de verborgen kosten van intensieve landbouw, zoals vergiftiging door spuiten inde wijdere omgeving en de energiekosten. Ecomodernisten houden geen rekening met de ecologische en psychosociale context van intensieve landbouw, aldus de schrijver. Fresco stelt dat de grond in Nederland te nat is voor akkerbouw maar Korthals reageert met te zeggen dat daar niets van klopt. eker tweederde van de grond in ons land is zonder meer geschikt voor akkerbouw. Nu wordt 60 procent van ons land gebruikt voor veevoer. Ook de opmerking van Fresco dat landbouw zonder kunstmest niet mogelijk zou zijn bestempelt Korthals als onzin.

Ik kom hier op terug zodra ik het boek van Korthals heb gelezen. Waarom koopt u dat boek niet ook alvast?

Geen opmerkingen: