zondag 29 oktober 2023

Timothy Snyder over terreur en contraterreur

 

De Amerikaanse historicus Timothy Snyder, die we kennen van indrukwekkende studies als Bloedlanden en Zwarte aarde, schreef een opmerkelijk commentaar op de jongste gebeurtenissen n Israël en de Gazastrook. Opmerkelijk omdat hij de distantie in acht neemt die nodig is om tot een zo objectief en helder mogelijke analyse te komen. Ik vind zijn bijdrage aan deze discussie onontbeerlijk. Daarom hier de volledige tekst van zijn reactie.


 

Terreur en terrorismebestrijding
Een beschouwing over Hamas en Israël


Naar aanleiding van de Hamas-aanvallen en de dilemma's waar Israël voor staat, wil ik een gedachte delen over terreur en contraterreur. Het is niet gebaseerd op regionale kennis, maar wel op wetenschappelijk werk over de politiek van terreur en opstand. Het is niet zozeer een kijk op specifieke gebeurtenissen als wel een algemene herinnering aan de grotere vorm die dergelijke gebeurtenissen kunnen aannemen.
Voor het slachtoffer gaat terreur over wat het is. Voor de terrorist gaat het om wat er daarna gebeurt.
Terreur kan een wapen van de zwakken zijn, ontworpen om de sterken hun kracht tegen zichzelf te laten gebruiken. Terroristen weten wat ze gaan doen en hebben een idee wat er zal volgen. Ze willen een emotionele situatie creëren waarin zelfvernietigende actie de dringendste en enige keuze lijkt.
Als je zelf geterroriseerd bent, lijkt het argument dat ik aanhaal absurd; de terroristen kunnen op jou overkomen als razende beesten die gewoon gestraft moeten worden. Maar hoe gruwelijk de misdaad ook is, het duidt meestal niet op een gebrek aan planning. Meestal is woede een onderdeel van het plan.
Amerikanen zijn hiervoor gevallen. 9/11 was een succesvolle terroristische aanval omdat wij dat zo gemaakt hebben. Ongeacht of de planners en daders het overleefden of niet, het bereikte zijn belangrijkste doel: de Verenigde Staten verzwakken. Zonder 9/11 zouden de Verenigde Staten Irak waarschijnlijk niet zijn binnengevallen, een beslissing die tot de dood van tienduizenden mensen heeft geleid, de opkomst van China heeft helpen financieren, en de Verenigde Staten heeft verzwakt.

 

Zonder 9/11 zouden de Verenigde Staten Irak waarschijnlijk niet zijn binnengevallen, een beslissing die tienduizenden mensen de dood injoeg, de opkomst van China hielp financieren, het internationaal recht verzwakte en de Amerikaanse geloofwaardigheid ondermijnde. 9/11 droeg bij aan Amerikaanse beslissingen die veel meer doden veroorzaakten dan 9/11 zelf. Maar het punt hier is dat 9/11 Amerikaanse beslissingen mogelijk maakte die Amerika veel meer schade berokkenden dan 9/11 zelf deed.

Bij het evalueren van wat Hamas heeft gedaan, is het belangrijk om te onthouden dat de gruwelijke misdaden geen (of niet alleen) doel op zich zijn. Ze zijn afschuwelijk en verdienen elke veroordeling, maar ze zijn niet gedachteloos. In tegenstelling tot de Israëli's, die geschokt zijn en het gevoel hebben dat ze dringend in actie moeten komen, werkt Hamas dit scenario al jaren uit. De mensen die de beestachtige misdaden uitvoeren, volgen een plan dat anticipeert op een Israëlische reactie.
Klassiek provoceert een terrorist een staat om zoveel leed onder zijn eigen mensen te veroorzaken dat ze voor altijd de kant van de terrorist zullen kiezen.

 

Ik zal niet beweren dat ik weet wat Hamas van Israël verwacht, noch wat Israël zou moeten doen. Dat is een zaak voor mensen met de talen en de expertise om de documenten en de gegevens te lezen en te analyseren. Mijn punt is dat het altijd de moeite waard is om je in dergelijke situaties af te vragen of je het script van de terrorist volgt. Als je wilt doen wat je vijand wil dat je doet, dan vergist iemand zich. Het kan je vijand zijn. Maar jij zou het ook zelf kunnen zijn. 


PS. Ik ben me ervan bewust dat de koele toon van deze draad misschien schokkend overkomt in de context van menselijk lijden. Ik betreur dit.

 

Timothy Snyder
10 okt 2023

Geen opmerkingen: