vrijdag 20 oktober 2023

The Guardian ontslaat cartoonist wegens antisemitisme

 


Vanwege deze cartoon werd de maker ervan, Steve Bell, ontslagen. Door The Guardian. Wegens antisemitisme! Het is te bizar voor woorden. Uitgerekend The Guardian, de meest liberale en verstandige krant in het Verenigd Koninkrijk onderneemt zo'n stap tegen een cartoonist. Het antisemitische element zou zitten in de wijze waarop Netanyahu geportretteerd is. Hij zou hier lijken op een figuur uit Shakespeare. Maar Bell werd helemaal niet door de grote Engelse bard geïnspireerd. Letterlijk staat er onder zijn tekening: After David Levine, een Amerikaanse cartoonist.

Het is zeer zorgwekkend wanneer een krant zo gevoelig voor de publieke opinie blijkt te zijn dat men zelfs cartoonisten gaat ontslaan die precies doen waarvoor ze ingehuurd werden: het door middel van een tekening waarin de hyperbool is toegestaan op een min of meer humoristische (bijtend, wrang of anderszins) wijze commentaar leveren op de actualiteit. Die hyperbool houdt in dat uiterlijke kenmerken van publieke figuren worden uitvergroot, waardoor meteen duidelijk is over wie het gaat. Neem een willekeurige cartoon met een bekend personage en u zult dit waar kunnen nemen.


Het probleem is dat Netanyahu een jood is en dan leidt die hyperbool kennelijk, op zijn minst naar het oordeel van The Guardian, tot antisemitisme. Wat een afschuwelijke moraal houdt deze krant erop na. Het is zorgwekkend maar ook gevaarlijk.We verdragen wel de oorlogen maar niet meer de cartoons die daarover gemaakt worden? Deze krant stelt zich op als een cartoonpolitie en ondermijnt daarmee de vrijheid van meningsuiting. Ook laat de krant zien koudwatervrees te hebben. Kennelijk is men er doodsbenauwd voor gegriefde lezers die hun oordeel 'antisemitisme' al klaar hebben liggen. In plaats van dat de krant fier voor hun cartoonist ging staan, werd hij op straat gezet.

Geen opmerkingen: