donderdag 26 oktober 2023

Israël eist aftreden Guterres. Grotesk!

Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN wijst er in een rede voor de Verenigde Naties terecht op dat de wandaden van Hamas niet in een vacuüm hadden plaatsgevonden. Wat mij betreft een formulering waar niets tegen in te brengen is en waarmee hij geen enkele beschuldiging aan wiens adres dan ook uitspreekt. Desalniettemin ontsteekt de Israëlische ambassadeur bij de VN in woede en eist prompt het aftreden van de secretaris-generaal. Ook kondigt hij aan dat Israël geen vertegenwoordigers van de VN meer zal toelaten: "Het wordt tijd hen een lesje te leren". 

De directeur van het Holocaust-museum Yad Vashem, Dani Dayan, doet er nog een schepje bovenop en verklaart: "Mensen die proberen te ‘begrijpen’ en niet de daders veroordelen, en niet tot de onvoorwaardelijke en onmiddellijke vrijlating van de ontvoerden oproepen, zakken voor de test. VN-chef Guterres is gezakt".

Ik heb totaal geen sympathie meer voor dit Israël en laat ik voor alle duidelijkheid eerst dit zeggen: de slachtpartij door Hamas waarbij meer dan 1300 Israëliërs werd gedood is een oorlogsmisdaad die voor het Internationaal Strafhof moet worden gebracht, het hof dat niet door Israël wordt erkend en herhaaldelijk door hetzelfde Israël volkomen ten onrechte van antisemitisme wordt beschuldigd. Inmiddels heeft Israël de visumaanvraag van de VN-topman voor humanitaire zaken en noodhulp, Martin Griffiths, afgewezen.

Guterres is in mijn ogen een uitstekende secretaris-generaal van de VN en heeft met zijn opmerking over dat vacuüm niets verkeerds gezegd. Israël doet zijn uiterste best in die opmerking enkel een beschuldiging te zien, in plaats van iets dat context zou kunnen bieden. We zien dit niet alleen bij de Israëlische overheid maar ook bij intellectuelen als Harari en Grossman. Zij zeggen letterlijk dat het handelen van Hamas niets van doen heeft met de afgelopen vijftig jaar. Buitengewoon teleurstellend en zorgwekkend!

Geen opmerkingen: