dinsdag 3 oktober 2023

Het wiskundeboek

 

Clifford A. Pickover studeerde moleculaire biofysica en biochemie aan Yale.Hij schreef Het Wiskunde Boek en nam daarin chronologisch 250 mijlpalen in de geschiedenis van de wiskunde op. Iedere mijlpaal neemt twee pagina's in beslag, de tweede pagina is steevast een passende illustratie of foto. Het boek begint 150 miljoen jaar geleden met een fantastisch verhaal over hoe mieren hun stappen tellen en op die manier navigeren waarbij ze in voorkomende gevallen ook gebruik maken van het hemellicht.


Prachtig ook is het verhaal over de Stelling van Pythagoras. Wist u dat er in totaal 367 bewijzen voor deze stelling zijn gevonden? Nu weet u natuurlijk ook dat Pythagoras leefde van 570 tot 500 voor Christus. Maar nu komt het: al in 800 voor Christus werd deze stelling die we kort samenvatten als a2 + b2 = c2 al vermeld door de hindoeïstische wiskundige Baudhayana in zijn boek Baudhayana Sulba Sutra!

Ik ben nog maar net begonnen aan dit prachtige boek en er staan me nog zulke fascinerende fenomenen als de Borromeaanse ringen, het Liber Abaci van Fibonacci, de Gulden Snede, de Sint Petersparadox en de Möbiusband en nog veel meer te wachten. Kortom, een heerlijk boek!

Geen opmerkingen: