donderdag 5 oktober 2023

Louise Fresco radicaliseert in rabiate nonsens

 

In haar wekelijkse column voor de NRC vliegt Louise Fresco weer eens gillend uit de bocht. Nu meent zij dat wetenschappers niet deel mogen nemen aan klimaatacties. Want, zegt Fresco, er is nog geen wetenschappelijke consensus hoe we verder moeten met de nadelen van ons menselijk handelen voor het klimaat. Ik heb het al eens eerder geconstateerd, Fresco gooit in één beweging de Club van Rome en het IPCC in de afvalbak.

Ook beweert ze dat economen "weinig grond vinden om aan te nemen dat stopzetting van fossiele subsidies de CO2-uitstoot vermindert of goed is voor het verdienmodel van Nederland waaruit investeringen in innovaties of alternatieve energiebronnen betaald moeten worden". Dat is gewoon een leugen, er zijn genoeg economen die meer dan voldoende grond vinden. Er zullen er ook altijd zijn die daar anders over denken. Wil Fresco soms unanieme consensus over beleid? Dan zal er nooit iets gebeuren. Bovendien, het zijn niet enkel de economen die hierover gaan. Ook wij, ongeruste burgers hebben het recht gehoord te worden.


En opnieuw beleid Fresco haar bekende mantra: "Er is geen wetenschappelijke aanwijzing dat de mensheid nu niet in staat is tot correcties". Ook dat is een extreem tendentieuze opvatting. Het wemelt van zulke wetenschappelijke aanwijzingen.

Maar wat ik Fresco misschien wel het meeste kwalijk neem is dat zij alle klimaatacties  typeert als apocalyptisch denken. Door een hyperbool in de discussie in te brengen maakt zij het zichzelf wel heel erg gemakkelijk om haar eigen 'wetenschappelijke houding' te presenteren als hoe het eigenlijk zou moeten. Fresco klopt zichzelf op de borst en al die tijd onderneemt de mens niets om ons ecosysteem te beschermen, om de klimaatveranderingen tegen te gaan en bij te sturen, om ook onze kinderen en kleinkinderen een leefbare wereld te gunnen. Is dat apocalyptisch denken van mij?


Welnee natuurlijk, maar Fresco zegt tegen onze kinderen en kleinkinderen: je doet je best maar en ontwikkel de kennis en kunde om de rotzooi op te ruimen die wij voor jullie hebben achtergelaten. Ik kan u niet zeggen hoezeer ik mensen als Louise Fresco verafschuw. Zij neemt standpunten in die een wetenschapper onwaardig zijn. Haar naïveteit ten aanzien van het menselijk vermogen alles met technologische innovaties op te kunnen lossen is kinderlijk, onwetenschappelijk en aan het einde van de dag ronduit boosaardig.

Geen opmerkingen: