vrijdag 9 december 2011

Bye bye Brittain


Cameron loodst de Britten de EU uit. Ze zullen nooit de Euro accepteren en ze zullen nooit strenge begrotingsregels uit Brussel aanvaarden, liet hij weten. Ze hobbelen nog wel een beetje mee voor wat betreft de internationale handel maar dat is het dan ook. De toekomst zal uitwijzen of de Britten daar blij mee moeten zijn. Doodzonde dat ze nu afhaken en in mijn ogen stom, maar het zij zo.
Moeten we nu blij zijn met de tot nog toe behaalde resultaten? Ja maar of het toereikend is om de Euro weer de vertrouwde positie terug te geven blijft voorlopig afwachten. Dat er strengere begrotingsregels komen en automatische sancties is uitstekend. Dat er een tweede substantieel noodfonds komt is ook een goede zaak.
Maar de overeenkomst houdt een substantiele verdragswijziging in en dat betekent dat nationale parlementen zich daar over uit moeten spreken. In ieder geval een referendum in Ierland maar ook van het Nederlandse parlement is bepaald nog niet duidelijk wat de einduitslag zal zijn.
Kortom, de onzekerheid zal nog maanden aanhouden. De eerste reacties van de Europese beurzen zijn licht negatief, het blijven dagkoersen maar de markt lijkt nog niet te geloven dat de Europese politici er nu wel in slagen een solide huis te bouwen.
En zo ontstaat een sfeer waarin Eurosceptici goed gedijen, niet alleen bij ons maar overal.

Geen opmerkingen: