donderdag 8 december 2011

PvdA speelt met vuur, net als Cameron trouwens


Bij de PvdA zijn ze nog steeds niet erg sterk in tactisch strategisch denken. Nu sturen ze aan op verkiezingen als het kabinet van zins is substantiele bevoegdheden over te dragen aan Brussel. Dat lijkt een handige zet maar is het niet. Het is een boomerang. Rutte zal blijven ontkennen dat extra bevoegdheden worden overgedragen en zal weigeren verkiezingen uit te schrijven. Wat gaat de PvdA dan doen? Tegen stemmen terwijl ze vóór het voorgenomen kabinetsbeleid zijn? Een slowaaks scenario? Ik vrees toch dat de kiezer daar niet intrapt en de gezamenlijke oppositie in de Kamer zal klaar staan om deze electorale misser flink uit te buiten. De PvdA zal bij die verkiezingen, die er dus nog niet gaan komen, verder gedecimeerd worden.

Dan Cameron, die al gedreigd heeft met een veto als de begrotingsdscipline afgedwongen gaat worden. Dat is erg flink van de Britten, maar evenzo dom. Daarmee zetten ze zichzelf buitenspel en je mag hopen dat er dan een Euro-pa van 17 landen ontstaat. Dan maar zonder de Britten, ik zal er niet om rouwen. Het grootste afbreukrisico zit'm dan toch in Ierland, tenzij... Tenzij van Rompuy gelijk heeft en het inderdaad juridisch mogelijk blijkt om de afspraken van Maastricht zodanig te formuleren dat de begrotingsdicipline effectief kan worden afgedwongen zonder een verdragswijziging. Daarmee ontlopen we een Iers referendum. Maar er zal ongetwijfeld een ander land zijn dat nog voor verrassingen gaat zorgen.

2 opmerkingen:

Marieke zei

De Verenigde Staten van Europa, Enno, volgens mij had die er éérst moeten zijn en dán pas de Euro.

Europa is destijds in vliegende haast ondersteboven gezet, het volk is buiten deugdelijke info-stromen gehouden, Gekke Henkie kon rustig slapen, wat hij samen met Jan met de pet dus ook grétig deed. - De 'grote omes' wisten het immers wel? -

Laten we in hemelsnaam, onze wonden likken en met veréénde krachten bouwen aan een V.S. Europa. Maar dat vereist Solidariteit.
Tja.....
Het alternatief is dat we krachtenloos maar wat aanmodderen in onze kleine individuele badkuipjes. Het kind gooien we gewoon weg met het badwater.

Het nationalisme is al vaker een helse machine gebleken.

marieke zei

Het nationalisme, - wij en zij, hullie en zullie - ;
De stammenoorlogen, breek me de bek niet open...

Ja, Enno ik moest nog even terugkomen hier, sorry, het maakt me zo soms zo razend.
Weet je wat? ik ga patat bakken.