maandag 19 december 2011

Een schitterend museum in de provincie


Onlangs is het Drents museum heropend na een ingrijpende verbouwing met als pronkstuk de uitbreiding door architect Erick van Egeraat. Het resultaat is verbluffend, in ieder opzicht. De nieuwe trappartijen zijn van een wonderschone constructie. Beneden in de hal met infobalie en museumwinkel, lijkt het gebouw op Gaudi-achtige zuilen te staan. Vloer en trappen zijn uitgevoerd in prachtig marmer en het geheel is oogverblindend wit. De plafondconstructie is uitzonderlijk en complex maar tegelijkertijd uiterst fraai. Ook is de uitbouw op een bijna vanzelfsprekende manier in de omgeving en de natuur geintegreerd.


Ik besteede minstens even veel tijd aan de bezichtiging van het gebouw als aan de China-tentoonstelling. Prachtig vormgegeven en een genot om te bekijken. Dat geldt trouwens ook voor de collectie hedendaags realisme, voor een belangrijk deel afkomstig van de ING.
't Is echt de moeite waard, zo'n dagje Assen. En dan hebben we het Cuby museum en Bartje nog niet eens gezien. Dat bewaren we voor de volgende keer, ergens in de zomer.

Geen opmerkingen: