zondag 3 juni 2012
Europa kan, als u het wil
In de NRC van dit weekend interviews met Jean-Claude Trichet, de voormalige president van de ECB en met econoom en Nobelprijswinnaar Paul Krugman. Trichet kennen we als de opvolger van Duisenberg en hij loochenstrafte alle doemdenkers die vreesden dat de ECB een politiek instrument zou worden. Trichet liet zich zien als een onafhankelijke president die niet toestond dat zijn ECB een speeltje in handen van politici werd. Groot voorstander van begrotingsdiscipline ook. Trichet gelooft in Europa en de Euro maar erg concreet kan hij niet worden in zo'n interview. Waar zijn optimisme jegens de Euro nu precies op gestoeld is, wordt niet duidelijk. Logisch is zijn visie wel, gezien zijn achtergrond.
Paul Krugman is wel concreet. Hij beschouwt de Euro als een vergissing omdat de muntunie er al was voordat er een poltieke unie kon ontstaan. Die laatste ziet hij er voorlopig ook niet komen maar hij is wel een voorstander van het overeind houden van de Eurozone. Als Keynesiaan pur sang gelooft hij heilig in stimuleringsbeleid en het belangrijkste instrument, maar ook per definitie onontkoombaar in zijn ogen, is een hogere inflatie in de triple A staten terwijl de inflatie in de zwakke landen op nul of dicht daarbij zou moeten blijven. Die hogere inflatie is een direct gevolg van geld in de economie pompen door de overheid. De ECB zou in feite zonder limiet geld bij moeten kunnen drukken, aldus Krugman.
Het probleem zit hem in de politiek als zodanig. Politici kunnen zich temidden van het populistische geweld nauwelijks nog permitteren een unverfroren pro-Europees geluid te laten horen. Echte Europeanen, zoals Verhofstadt, zijn dun gezaaid. Europa wordt veel harder aangevallen dan het wordt verdedigd en dat is een slechte zaak. Ook speelt het Europees parlement nog een te ondergeschikte rol, alle of althans de meeste besluiten worden door regeringsleiders genomen waarmee het Europees democratisch gehalte wordt uitgehold.
Afin, hoe het ook zij, de mix van maatregelen om de Euro overeind te houden is wel duidelijk: stimuleren van de economie (geld bijdrukken en dus hogere inflatie), sterke bezuinigingen in het kader van algehele begrotingsdiscipline, Eurobonds en fors kwijtschelden van schulden van landen die in ernstige problemen zijn gekomen. Maar deze maatregelen vereisen draagvlak en daar zit nu juist het probleem. Onze populistische politici zorgen er wel voor dat dat draagvlak niet of nooit ontstaat. Zij hebben meer belang bij chaos dan bij een serieuze en gediscplineerde aanpak van de gigantische problemen waarin we verzeild zijn geraakt.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
5 opmerkingen:
Goed geschreven. Niet onverkort met Paul Baudeuins slotconlusie eens, maar dat hoeft ook niet. Interviews zijn inderdaad interessant. Vooral die Krugman afgenomen werd naar mijn idee.
Blogsite geplaatst op mijn blogrol.
Herstel: blogbericht is natuurlijk van Enno Nuy. Pardon heer Nuy.
Mij verwarren met Paul Bauduin is zo erg nog niet, ook al vallen we niet samen. Welkom op dit blog in ieder geval.
Dank u voor uw welkom. U kunt zaken goed beschrijven en analyseren. Uw stellingnamen, engagement en uitgangspunten zijn ook duidelijk, die verstopt u niet; brengt u naar buiten, zonder ze anderen op te dringen denk ik.
Wat vind u eigenlijk van de inhoud van het interview dat Paul Krugman eind vorige maand afgenomen werd en dan met name zijn punten over Duitsland en de Duitse positie binnen de EMU en EU: TV Interview econoom Paul Krugman afgenomen door Channel 4 News. Zie ook mijn korte commentaar bij dat vraaggesprek in mijn blogbericht: De eigenlijke Europese munt: eureka’s. Misschien kunt u uw ideeën over deze opvattingen van Krugman een keer in een blogbericht weergeven?
Verder ben ik ook geïnteresseerd in uw mogelijke opvatting over komende bancaire bewegingen binnen de EU/EMU zoals ze aangestipt worden in recente krantenartikelen als de volgende: Banken halen kapitaal terug uit het buitenland (NRC Handelsblad, 4-6-2012) en Spanje en EU maken banenplan. Wat gebeurt daarbij eigenlijk en wat is men hiermee voornemens? Vindt dat in die nieuwsartikelen niet duidelijk aangegeven staan.
Beste John, dank voor je complimenten, die ik overigens, na een bezoek aan jouw weblog, gaarne retourneer. Het interview op Channel 4 heb ik gezien en het is verfrissend om een econoom in zulke heldere bewoordingen ingewikkelde problemen uit te zien leggen. Krugman herhaalt hier wat hij eerder zei: strikt begrotingsbeleid is nu niet het juiste antwoord op de crisis; de economie moet gestimuleerd worden, zorg er dus voor dat de banken, zeker in Spanje en Italie overeind blijven; inmiddels is er meer dan genoeg aanleiding om hervormingen door te voeren, dat proces zal niet worden gestopt door ee gullere houding van de ECB.
Op de kapitaalvlucht kom ik later vandaag nog terug op mijn weblog.
Een reactie posten