donderdag 28 juni 2012

Besnijdenis is kindermishandeling


Een rechtbank in Keulen heeft bepaald dat besnijdenis van minderjarige jongens uit religieuze overwegingen strafbaar is. Een onontkoombaar en volkomen juist besluit. In de Algemene Verklaring van de Rechten van de Mens is onder meer de lichamelijke integriteit van het menselijk individu beschermd. Geen enkel ander recht mag die lichamelijke integriteit schenden. Dus ook de vrijheid van godsdienst niet. Die vrijheid van godsdienst moet wat mij betreft ondergeschikt worden gemaakt aan andere grondrechten, met name het discriminatieverbod. Iemand mag niet worden gediscrimineerd op grond van sekse, geaardheid of geloof maar een gelovige vindt dat hij zelf wél mag discrimineren op grond van sekse en geaardheid, en zelfs op grond van religie. Hoe bizar wil je het hebben?
Een belangrijke overweging van de Duitse rechter is dat besnijdenis an sich niet verboden wordt. Als iemand op 18-jarige leeftijd besluit zich te willen laten besnijden, dan kan dat. De vrijheid van godsdienst is hier dus niet in het geding. Van gelovigen wordt nu - volkomen terecht - geeist dat ze hun kinderen niet lichamelijk verminken.
Het is te hopen dat het Constitutioneel Hof in Karlsruhe de rechterlijke uitspraak uit Keulen overneemt. Daarmee zou een belangrijke stap gezet kunnen worden om deze vorm van kindermishandeling uit te bannen.

2 opmerkingen:

elly zei

Als je over vrijheid van godsdienst spreekt moet ook een kind de vrijheid krijgen op latere leeftijd zelf te beslissen en niet zo jong mishandeld worden en voor het leven getekend en gestigmatiseerd.

enno nuy zei

Helemaal mee eens natuurlijk!