donderdag 7 juni 2012

De geloofsbrieven van Diederik Samsom



In de Volkskrant van vandaag een overzicht van de belangrijkste punten uit het verkiezingsprogramma van de PvdA. Ik voorzie ze hier kort van commentaar.

- De fiscale vrijstelling van de kilometervergoeding voor forensen blijft bestaan. Geen 'forensentax'. Is weinig tegen in te brengen, de forensentax leek toch dramatische gevolgen te hebben.
- Invoering kilometerheffing, in plaats van de huidige wegenbelasting. Helemaal mee eens, dat wil zeggen dat uiteindelijk het meest eerlijke systeem een sterk verhoogde brfandstofprijs is, een maatregel die alleen kan werken als een politieke unie Europa tot zo'n maatregel besluit.
- De hypotheekrenteaftrek blijft bestaan maar wordt 30 procent voor iedereen (loopt nu nog op tot 52 procent voor de hogere inkomens). En de aftrek geldt alleen nog over een bedrag van de gemiddelde woningprijs (is nu 237 duizend euro). De aftrek neemt gedurende 30 jaar af omdat de fiscus ervan uitgaat dat de hypotheek in de loop van 30 jaar wordt afgelost. Onvermijdelijke maatregel, de vraag is wat dit alles netto aan besparingen oplevert.
- Agenten op straat gaan meer verdienen dan agenten achter het bureau. Lijkt mij moeilijk te implementeren.
- Het begrotingstekort moet in 2017 weg zijn. De vraag is of dat met dit verkiezingspakket gaat lukken. Er zal hoe dan ook bezuinigd moeten worden, vooralsnog geeft de PvdA nog niet aan waar dat geld dan vandaan moet komen. Mijn belangrijkste bezwaar tegen deze maatregel is dat de PvdA eerdere afspraken met Europa gewoon naast zich neerlegt. Wat wij mogen, mogen alle andere lidstaten dus ook en daarmee komt een serieus Europa wel heel ver weg te liggen.
- De financiele sector moet meebetalen aan de kosten van de crisis en krijgt daarom te maken met een belasting op financiële transacties.
Mee eens, onvermijdelijke maatregel maar hoe verhoudt zich dat tot de op handen zijnde bail out van Griekse en Spaanse banken?
- Bonussen in financiële sector mogen nog hooguit 20 procent van het reguliere salaris zijn. Naar mijn mening dienen bonussen tout court verboden te worden, zeker daar waar het gewone personeel geconfronteerd wordt met reorganisaties en ontslagen.
- Salarissen leraren gaan omhoog. De nullijn gaat voor deze groep van tafel. Wat kost dat?
- De AOW-leeftijd gaat in 2017 omhoog met een half jaar, in 2020 opnieuw met een half jaar en in 2025 naar 67 jaar. Werknemers mogen één tot twee jaar eerder AOW ontvangen, maar dan wel met een korting van 6 procent per jaar. Waarom niet gewoon elk jaar een of twee maanden extra?
- Grote en middelgrote bedrijven worden bij wet verplicht 5 procent arbeidsgehandicapten en langdurig werklozen in dienst te hebben. Wie daaronder zit, krijgt een boete. Lijkt mij een onhaalbare maatregel.
- Verbod op stukloon voor de laagstbetaalden. Werkgevers moeten per uur uitbetalen. Mee eens
- Een extra belastingschijf van 60 procent voor salarissen boven 150 duizend euro. Mee eens, ook al levert het weinig op.
- Minimumtarieven voor ZZP'ers, om te voorkomen dat zij in stille armoede belanden. Mee eens maar wat kost dat?
- Een kinderpardon voor gewortelde kinderen van asielzoekers en alleenstaande minderjarige asielzoekers die door de schuld van de overheid 5 jaar of langer in Nederland verblijven. Mee eens maar welke leeftijdscriteria worden toegepast?
- Door de overheid gereguleerde wietteelt. Een logisch voorstel als je dit probleem vanuit de volksgezondheid benadert. Wel grenzen sluiten voor coffeeshops.
- Collegegeld voor technische studies wordt afgeschaft. Dit lijkt mij onhaalbaar, er moeten andere manieren zijn om betawetenschappen te stimuleren; onzinstudies dienen onmiddellijk te verdwijnen en selectie aan de poort is onvermijdelijk.
- Winkelsluitingstijdenwet wordt veel ruimer. Gemeenten mogen zelf bepalen of winkels op zondag open zijn. Mee eens.
- Rode diesel wordt afgeschaft. Mee eens.
- Milieubelastingen komen terug. Welke dan wel en hoeveel kost dat?

Geen opmerkingen: