woensdag 27 juni 2012

Gruwelen


Nauwelijks aandacht op dit blog voor gruwelen, waar dan ook in de wereld. Natuurlijk gaan die niet aan ons voorbij, maar het is onbegonnen werk een keuze te maken. Hoe cynisch: het aanbod is te groot. Bovendien moet je oppassen dat je in je reactie niet verder komt dan voor de hand liggende maar obligate verontwaardiging.
Een uitzondering dit keer voor Noord Korea, waar het regiem tot de meest gewelddadige ter wereld behoort. De verschrikkingen van de strafkampen zijn nauwelijks te bevatten. Zo zagen we onlangs een vraaggesprek met Shin In Geun, die erin slaagde uit zo'n strafkamp te ontsnappen.
Nu zijn tekeningen opgedoken, vermoedelijk ook afkomstig van een ontsnapte gevangene. De tekeningen zijn doorgestuurd naar Ryan Yang die ze online heeft gezet. Yang voegde eraan toe dat hij hoopte dat de tekeningen wijd verspreid zouden worden opdat de wereld weet hoe het leven in die strafkampen is. De tekeningen zijn te vinden op www.imgur/a/648Mv. Ze zijn afschuwelijk en tonen aan dat de mens niet van nature geneigd is tot het goede, zoals sommigen ons willen doen geloven. Ook de folteraar behoort tot de menselijke soort. In de literatuur kennen we natuurlijk Het feest van de bok van Vargas Llosa, een even indrukwekkend als bij tijd en wijlen onleesbaar boek. Onleesbaar omdat de beschreven verschrikkingen nauwelijks te verdragen zijn voor de lezer! Je probeert je dan af te vragen hoe de gefolterde dit moet ondergaan... Het gaat je bevattingsvermogen te boven.

Geen opmerkingen: