woensdag 27 juni 2012

Europe revisited


We hebben in de achterliggende maanden al heel wat toppen der toppen gehad. Maar de EU-top van de komende twee dagen is wel degelijk een onderscheidende top. Zoals gewoonlijk zal het resultaat wel weer tegenvallen en komt er iets uit wat hybride is en kool en geit spaart. Maar eigenlijk kan dat niet meer, er komt een moment dat alles definitief in elkaar dondert of definitief overeind blijft. Veel hangt af van het gezonde verstand van het Europees electoraat. Wat mag je daarvan verwachten? Ik houd mijn hart vast.

Onze premier en minister van financiën zijn tegen een bankenunie en tegen Eurobonds. Ik begrijp dat wel, hun verzet is voor 100% ingegeven door binnenlandse electorale overwegingen. Hun boodschap wordt verkondigd als ware zij in het belang van Nederland. Maar dat is niet waar. Zij dienen slechts het belang van de VVD en het CDA. Kabinetsleden onwaardig.

Sylvie Goulard, Europarlementariër uit Frankrijk bevestigt in een uitgebreid interview in de NRC van 26 juni dat er veel te weinig positiefs over Europa wordt verteld door politici. Letterlijk zegt zij: "In plaats van culturele projecten hoor je alleen technische taal over een bankenunie. Ik denk soms dat de weerzin tegen Europa in Nederland hiermee te maken heeft. Europa is veranderd van een gezellig clubje in een anonieme, kille massa van 500 miljoen mensen. Als de politici dan ook wedstrijdjes doen wie het hardst op Europa kan schelden, krijgen de mensen het benauwd".

Rutte mag dan geen behoefte hebben aan institutionele vergezichten, maar hij kan Nederland geen slechtere dienst bewijzen dan door in dit standpunt te volharden. En dat is behoorlijk teleurstellend voor een liberaal politicus.

Ik zal deze boodschap hier de komende maanden vaker herhalen: mensen, gebruik uw gezonde verstand, laat de populisten voor wat ze zijn, lawaaischoppers zonder inhoud. Gun uw stem op 12 september aan Groen Links of D'66. Een krachtiger pro-Europa signaal kunt u niet afgeven.

Geen opmerkingen: