maandag 4 juni 2012

Kapitaalvlucht neemt toe



De Bank for International Settlements BIS meldt dat er sinds het laatste kwartaal van 2011 een toename in het terughalen van elders gestald kapitaal (zo'n kleine 600 miljard Euro) is waar te nemen. Banken halen vooral geld uit de perifere Eurolanden zoals Griekenland, Spanje, Portugal en Italie terug. De BIS merkt daar overigens bij op dat deze trend vooral een gevolg lijkt te zijn van de terughoudendheid van banken om geld aan elkaar te lenen, de interbank lending. De hierboven geschetste 'kapitaalvlucht' gaat gepaard aan een forse toename van het kapitaal dat de banken stallen bij de ECB (zo'n 700 tot 800 miljard Euro).

De echte kapitaalvlucht verloopt minder transparant. Wat doen vermogende Grieken, Spanjaarden en Portugezen met hun geld? Sluizen ze het tijdelijk naar buitenlandse banken om straks na een eventuele meltdown hun positie op de thuismarkt stevig te kunnen verzekeren? En wat te denken van alle kleine spaarders die nergens heen kunnen en dat beetje geld dat ze gespaard hebben hoogstens in een kluisje op zolder kunnen bergen?

Spanje en Portgual willen beide hun nationale banken door middel van een bail out redden, zonder souvereiniteit in te leveren. Daar voelen de triple A staten niet veel voor. Veel keus is er echter niet. Het ESM is substantieel genoeg om Spanje overeind te houden maar het steunfonds is dan wel meteen leeg. De kans dat Griekenland in de Euro blijft, wordt met de dag kleiner, nog twee weken en dan zijn we een stuk wijzer. Maar als de drachme terugkeert en Spanje door het EMS gered moet worden, wat is dan de uitstraling van deze 'major clashes'? Niemand die het weet.

Maar wat mij betreft wordt steeds helderder welke mix van maatregelen onontkoombaar zal blijken te zijn, ik schreef dit al eerder: forse schuldenverlichting, vrije rol voor de ECB met name voor wat betreft de groeistrategie, oplopende inflatie in de triple A staten, Eurobonds, streng begrotingsbeleid en hervormingen overal in Europa waar dat noodzakelijk is (en dat is dus echt overal).

In dit verband is het overigens nuttig even terug te keren naar het interview met Paul Krugman op Channel 4. Hij sprak zijn verbazing uit over het feit dat de Duitsers kennelijk geen lessen willen trekken uit de crisis van de jaren dertig, toen de Duitsers als gevolg van de herstelbetalingen kapot bezuinigd werden, de productie op de interne markt volledig lam werd gelegd en de inflatie niet meer te stoppen bleek. Krugman verwondert zich erover dat de Duitsers zich nu vooral beperken tot de 'austerity' van de begrotingsdiscipline en maar niet mee willen gaan in gelijktijdig stimuleringsbeleid.

Geen opmerkingen: