maandag 18 juni 2012

We houden de adem nog even in


De Grieken zijn er toch nog niet helemaal uit. De grootste partij is weliswaar Nieuwe Democratie die samen met PASOK een duidelijke meerderheid in het parlement heeft. Maar die regering van nationale eenheid zal wel moeilijk worden gezien de uitlatingen van Tsipras van uiterst links Syriza. Ik hou niet van politici die roepen dat de bezuinigingen in heel Europa op een laag pitje gezet kunnen worden, nu hij zoveel zetels heeft gewonnen. Dat is volksverlakkerij, zeker zolang hij maar niet aan wil geven op basis van welke rekensommetjes dat dan gerechtvaardigd zou kunnen worden.
De financiële markten halen opgelucht adem en de rente op staatsobligaties in Spanje en Italië duiken weer onder de 7 of zelfs 6% maar die zullen later vandaag wel weer gaan stijgen. De belegger heden ten dage ziet het niet meer zitten met Europa. En laten we wel wezen: er is nog geen Griekse regering. En zorgelijk blijft natuurlijk dat extreem rechts nog steeds ongehoord populair blijkt in Griekenland en vermoedelijk rond de twintig zetels in het parlement zal mogen bezetten.
Toch zit er wel een zekere logica in deze verkiezingsuitslag. De Grieken kiezen in meerderheid uiteindelijk toch voor Europa en de Euro. Bij een groot deel van het electoraat heeft de woede over de feitelijke schuldigen aan de crisis de overhand gekregen en als je leest wat de Grieken allemaal voor hun kiezen hebben gekregen, is het zo vreemd niet dat ze van die harde bezuinigingen het liefste verlost worden. Het is al moeilijk genoeg nu ze voor het eerst daadwerkelijk belasting moeten gaan betalen.

Geen opmerkingen: