vrijdag 29 juni 2012

Roemer versus Rutte


Rutte roept nu dat hij héél hard heeft moeten onderhandelen en dat er nu toch maar mooi een goed resultaat ligt: de aanzet tot een bankenunie waar hij van meet af aan tegen was. Samen met Jan Kees de Jager riep hij nu al weken dat de Nederlandse belastingbetaler niet mag opdraaien voor het wangedrag van buitenlandse banken. Ik zou zeggen, denk nog even terug aan de DSB. Maar Rutte heeft het tij niet kunnen keren en is onder Europese druk gezwicht. Wilders spreekt hardop van Spaanse en Italiaanse maffia en daarmee toont hij maar weer eens aan dat hij absoluut niet premier-waardig is. Moge God verhoeden dat zijn politieke clubje de meeste stemmen haalt.

In de NRC van 28 juni antwoordt Roemer Samsom die de SP ervan beschuldigde met haar anti-Europa sentiment onze pensioenen in gevaar te brengen. Roemer legt de nadruk op het stimuleren van de economie, eerder dan rigoureus bezuinigen. Een depositogarantiestelsel zolang we niet weten hoe de banken er écht voor staan gaat hem te ver. Hij heeft een punt en de Spaanse banken stellen hem wel in het gelijk. Ook wil Roemer het zakelijke deel - zeg maar de gokkast - van banken scheiden van de nutsfunctie. Daar vindt hij mij aan zijn zijde, zoals ik ook van mening ben dat bonussen voor bankemployé's onaanvaardbaar zijn, onder álle omstandigheden.
Roemer pleit voor een ruimere rol voor de ECB, die kan dan eindeloos staatsobligaties opkopen. Gecombineerd met flitsbelasting (transactiebelasting op flitskapitaal dat in duizelingwekkende snelheden over de aardbol vliegt) zou aldus de macht van beleggers ingedamd kunnen worden.

Roemer wil een referendum opdat de Europese burgers zich over Europa uit kunnen spreken. Die burger is mondig en kundig genoeg, aldus Roemer. Maar hij weet dat dat niet waar is en bovendien: de essentie van de getrapte representerende democratie zoals wij die kennen, is nu juist dat onze politieke leiders heldere standpunten innemen zodat de kiezer weet hij voor of tegen stemt. Dan is een referendum helemaal niet nodig. Nu weten politici die een referendum nastreven dat het thema Europa zal sneuvelen, en kunnen zij altijd beweren dat ze niets anders doen dan wat de kiezer van hen verlangde.

Anders dan Wilders, vind ik Roemer wél premierwaardig en hij maakt nog een goede kans ook. Men zegt dat Rutte nog steeds gemakkelijk de premierbonus kan innen maar dat valt nog te bezien. Buma ging er vandaag weer stevig tegenaan, ofschoon hem dat voorlopig geen stemmen oplevert. Maar schadelijk is het wel voor Rutte, ook al blijven hij en de arrogante Stef Blok dat afdoen als verkiezingsretoriek. De VVD leutert er maar op los.

Geen opmerkingen: