woensdag 27 juni 2012

Rechter verbiedt vereniging Martijn


Voor het eerst sinds mensenheugenis heeft de rechter een vereniging verboden: pedofielenvereniging Martijn. De juridische grond voor dit verbod is gelegen in het pleidooi van de vereniging voor seksueel verkeer tussen volwassenen en kinderen. De rechter stelt dat dit uitgangspunt tegen de rechtsorde indruist en bovendien de integriteit van kinderen aantast.
Weinigen zullen problemen hebben met dit vonnis. Toch hoop ik dat er initiatieven komen om een nieuwe vereniging op te richten. Door nieuwe statuten te laten opstellen kunnen pedofielen uitvinden waar de grens ligt tot welke een vereniging door de samenleving gedoogd wordt. Niets is belangrijker dan dat pedofielen met de samenleving in gesprek blijven. Iedere vorm van zo'n vereniging tout court verbieden, zou van kortzichtig en vooral populistisch gedrag blijk geven.
Hoe men het ook wendt of keert, een pedofiele neiging is geen persoonlijke keuze. De neiging om deze geaardheid uit te doen monden in seksueel verkeer is (vermoedelijk) wel een persoonlijke keuze. Dat de rechtsorde ernstig geschaad wordt door seksueel verkeer tussen volwassenen en kinderen, behoeft geen nader betoog.
En om misverstanden te vermijden: ik wijs iedere vorm van seksualiteit tussen volwassenen en kinderen af en vind het terecht dat de samenleving dergelijk gedrag niet accepteert en fors sanctioneert. Maar mensen met een problematische geaardheid naar de anonimiteit verbannen lost niets op. In dit verband is het goed te wijzen op initiatieven die wel degelijk succes lijken te hebben: kleine kringen van buddies rondom pedofielen creëren die op basis van zeer geregeld contact zicht houden op het reilen en zeilen van de pedofiel en zodoende ontsporingen kunnen helpen voorkomen.
Het verbod van de vereniging in de huidige vorm acht ik alleen aanvaardbaar als er meteen een nieuwe vereniging komt met statuten die wel door de rechter als juridisch aanvaardbaar kunnen worden betiteld. Lukt dat niet, dan is de pedofiel overgeleverd aan de anonimiteit of het volksgericht.

Geen opmerkingen: