donderdag 21 juni 2012

Het solidariteitsbeginsel


Wij in het rijke westen vinden onszelf beschaafd. Een goede graadmeter voor beschaving - vind ik - is de mate waarin we bereid zijn het solidariteitsbeginsel toe te passen. Dat doen we bijvoorbeeld in de sfeer van de verzekeringspremie en dat deden we bijvoorbeeld door 0,7% van het BNP te besteden aan ontwikkelingssamenwerking. Bij de VVD willen ze daar nu van af omdat ze menen dat het geld niet goed besteed wordt, omdat de ontvangers hun eigen boekhouding niet eens kunnen verzorgen en omdat ontwikkelingshulp geen taak van de overheid zou zijn.
En daarom wil de VVD 70% bezuinigen op hulp aan de minst bedeelden in deze wereld. Cijfers van de VN geven aan hoe zinvol en noodzakelijk ontwikkelingshulp is (geweest) maar Stef Blok is daar niet van onder de indruk. Op de van hem zo bekende arrogante wijze veegt hij die argumenten van tafel en zegt hij dat de burger zelf maar geld moet overmaken als hij dat zo belangrijk vindt.
Kijk, als hij nou zou zeggen, jongens luister, we moeten bezuinigen en dat geld moet toch ergens vandaan komen, dan zou ik zeggen: oké, niet leuk, mijn keuze zou het niet zijn maar tegen je argument valt weinig in te brengen. Maar uit angst dat je wat kiezers kwijtraakt aan de partij van de rancune, onwaarheden debiteren en tegelijkertijd een deel van je financiële doelstellingen invullen, dat heeft niets meer met fatsoenlijke politiek te maken.
Stef Blok is de verpersoonlijking van de heilstaat van het individu, wiens instant wensen per direct moeten worden ingewilligd omdat hij anders bij de buurman gaat winkelen. Stef Blok luidt de onbeschaving in. Laat die PVV-kiezer dan maar bij de PVV blijven.

1 opmerking:

elly zei

Goedemorgen Enno.

Weer een heerlijke onderbouwing van mijn gevoel.
Dank je wel.