donderdag 7 juni 2012

Broodje aap eindelijk ontzenuwd



Het is nu eindelijk onderzocht: welke partijen letten het beste op de schatkist. Het verhaal gaat natuurlijk dat de linkse partijen alleen maar uitgeven en dat het de midden- en rechtse partijen zijn die op de centen passen. We herinneren ons nog de jonge Wiegel die (een prachtige pastiche overigens) uitriep: "Sinterklaas bestaat, daar zit hij" en hij wees op den Uyl. En nog vorige week was het Stef Blok (die eenzelfde arrogantie heeft als Ad Melkert, hetgeen hem buitengewoon onsympathiek maakt) die wist te melden dat het altijd lastig is om aan socialisten uit te leggen dat je niet meer geld uit moet geven dan je ontvangt.
In de NRC (6 juni 2012) uitgebreid aandacht voor het onderzoek waaruit blijkt dat de VVD zelf gedurende 29 van de 38 jaar dat de partij in een regering zat, meer geld uitgaf dan er binnenkwam. Voor het CDA geldt dat 41 van de 52 regeringsjaren werden afgesloten met een overheidstekort. De PvdA regeerde 29 van de laatste 60 jaar en driekwart daarvan werd afgesloten met een begrotingstekort, overigens wel in jaren dat de economie steevast groeide. De begrotingstekorten van Den Uyl waren lager dan die in alle kabinetten na hem!

Blok vindt het niet leuk hiermee geconfronteerd te worden. Hij vindt het onredelijk om op deze manier terug te kijken, hij noemt het the benefit of hindsight, hoe verzint hij het? En de kabinetten van de jaren vóór Paars vindt hij geschiedenisboekjes. Maar de werkelijkheid, Stef Blok, is deze: u heeft een geweldige draai om de oren gekregen en het zou u passen voortaan een toontje lager te zingen en die quatsch over linkse spilzucht definitief naar diezelfde geschiedenisboekjes te dirigeren. Deze woorden gelden overigens onverkort ook voor Haersma Buma.

Geen opmerkingen: