woensdag 6 februari 2013

Hoe stoer is Pownews?


Iedereen zag de beelden van een ernstige mishandeling in Eindhoven. Mijn persoonlijke eerste reactie - thuis op de bank - stond bol van wraakgedachten. Dat is logisch bij zulke beelden. Maar wie even nadenkt, realiseert zich meteen dat je daarmee een rechtszaak niet afhandelt en dat je daarmee al helemaal niet de oorzaak van dit soort wangedrag wegneemt.
Pownews is een nare omroep vol met nare mensen, die op mij een uiterst gefrustreerde indruk maken. Ze suggereren dat ze alles wel eens aan de kaak zullen stellen maar lijken zich niet te realiseren dat ze zelf onderdeel van het systeem zijn dat ze zeggen te verachten. Ik verwijs hiervoor alleen maar naar het salaris van de hoofdredacteur.
We zagen een van hun verslaggevers op een uiterst agressieve wijze een van de in Turnhout woonachtige verdachten opjagen, de capuchon van het hoofd trekken en vragen op de jongeman en zijn moeder afvuren.
Het is de moderne vorm van de schandpaal waarmee de omroep uitsluitend een averechts effect bereikt: de rechter zal in de vonnistoewijzing rekening houden met de mate waarin deze verdachten door de (sociale) media zijn bejegend, achterna gezeten en veroordeeld.
De enige relevante vraag die in deze misselijke beelden te vernemen was, werd aan de moeder van de verdachte gesteld: als uw zoon nu eens hier door Nederlanders was mishandeld, zou u dan ook niet graag zien dat die daders vervolgd werden? Maar dat was dan ook alles. De manier waarop deze vraag werd gesteld, de manier waarop deze hele reportage in elkaar gestoken was, het was een beschamende vertoning.
Pownews heeft verdachten al veroordeeld voor er maar een OM of rechter aan te pas kan komen. Namen worden op straat gegooid (een volstrekt onschuldige naamgenoot werd vervolgens met de dood bedreigd op die o zo flinke sociale media) en verdachten worden opgejaagd. Dat is het snelrecht dat Pownews graag ziet.
Erg flink van de jongens van Pownews. Helaas zijn er zeer veel voorbeelden van deze ranzige journalistiek bij deze 'omroep'.

Geen opmerkingen: