zaterdag 28 september 2013

Creepy uncle Sam


Op 17 oktober moet het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid worden verhoogd; zo niet dan gaan de overheidsdiensten uit de lucht en worden ambtenaren niet meer betaald. De Republikeinen zien hun kans schoon en hebben kenbaar gemaakt dat er op 17 oktober alleen iets kan worden bereikt als Obamacare wordt geschrapt. Van de 316 miljoen Amerikanen zijn 48 miljoen van hen onverzekerd. Na de invoering van Obamacare is dat niet langer mogelijk: het zorgstelsel van Obamacare voorziet in een verplichte verzekering.

In Texas weigert gouverneur Rick Perry zelfs overheidssteun  voor het zorgstelsel voor een bedrag van ongeveer 100 miljard in de komende 10 jaar omdat invoering van de nieuwe wet ook betekent dat de staat Texas zelf 7% van de kosten dient op te hoesten. 14 Andere republikeinse staten doen precies hetzelfde.

Er was natuurlijk niets aan de hand als alle Amerikanen hetzelfde riante inkomen zouden genieten maar de werkelijkheid is toch echt een andere. U weet het, in mijn ogen zijn die Amerikanen, om meerdere redenen, hartstikke gek. Maar het is wel opvallend dat het verzet in de westerse kapitalistische samenleving tegen een federale overheid hand over hand toe lijkt te nemen.

Het is de moderne assertieve burger die niets met een centrale overheid te maken wenst te hebben. Maar die stijfkoppige houding gaat toch overal gepaard aan een naar binnen gekeerde blik, vreemdelingenangst, protectionisme en - in Amerika - particulier wapenbezit. Hoe een samenleving zichzelf ook wil inrichten en besturen, het is toch geen overdreven verlangen om die inrichting tenminste te baseren op het solidariteitsbeginsel. Daar blijft natuurlijk niets van over. "Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikke", scandeerden wij vroeger al. Je staat erbij, je kijkt ernaar en je begrijpt niets van zulke onvoorstelbare kortzichtigheid. Het plaatje hierboven laat nog maar eens zien hoe ver die idioten gaan in hun afkeer van Ovbamacare.

Geen opmerkingen: