zondag 8 september 2013

A fine example of hypocrisy


De president van de Verenigde Staten vindt dat Amerika een bijzondere en hogere moraal dient te verdedigen en daarmee is de enige legitimatie gegeven voor een optreden in Syrië buiten de Verenigde Naties om. Dat is glad ijs op een hellend vlak. Ook al kan ik niet ontkennen dat de VN gegijzeld kunnen worden door het handjevol leden met een vetorecht. Het wordt dus tijd dat de VN die status aparte voor dat selecte gezelschap eens overboord gooit. Dan kunnen VN-resoluties met gewogen meerderheden aangenomen worden. Maar zulke wijzigingen van de spelregels kunnen nooit worden doorgevoerd zolang het vetorecht nog bestaat. Kortom: de VN heeft zichzelf gegijzeld.

Maar van de VN terug naar de VS. Waar een president beloofde Guantanamo Bay te sluiten maar het nooit deed. En waar diezelfde president Edward Snowden in het gevang wil zetten omdat hij een boekje open deed over die bijzondere moraal die de Amerikanen zeggen te verdedigen. Ik ben blij, heel erg blij met Snowden omdat we nu weten wat we altijd al vreesden: de Amerikaanse NSA kent geen enkele moraal en heeft nog minder geen respect voor een van de grondrechten van de mens: het recht op privacy.

In de NRC van 6 september lezen we hoe de NSA echt denkt over ons, moderne burgers: "Voor de consument en andere tegenstanders blijft de veiligheid van het systeem in tact". De consument en andere tegenstanders. En deze opmerking plaatst de NSA nadat de organisatie zich een zodanige positie in de ICT wereld heeft verworven dat ze op kunnen leggen dat technical and soft ware engineers van encryptie systemen een achterdeurtje voor de NSA inbouwen. Deze medewerking van de grote softwarebedrijven is natuurlijk misdadig maar ik concentreer me liever op de president van de VS.

Ook Obama, van wie we zoveel verwachtten, ontkomt niet aan die dubbele moraal en dat stemt uitermate droevig. Ja, Assad moet worden gestopt maar dat is toch primair een zaak van de Arabische Liga die de VN naar de kroon steken als het gaat om machteloosheid en verdeeldheid. En inderdaad, Guantanamo Bay moet dicht, eerder vandaag dan morgen. En Snowden moet naar zijn vaderland terug kunnen keren zonder dat bij voorbaat vaststaat dat hij voor het leven achter de tralies verdwijnt.

Een militair ingrijpen in een soevereine staat enkel op basis van een "hogere moraal" zonder ook maar iets van een bewijs te leveren van vermeende misdaden tegen de menselijkheid is onaanvaardbaar, hoe plausibel de veronderstelling dat Assad de grote boosdoener is ook moge zijn.
En zolang het vetorecht overeind blijft, blijft de VN een tandeloze tijger. Hoe vaak niet hebben de VS gebruik gemaakt van hun vetorecht om Israël te vrijwaren voor hen onwelgevallige resoluties? Hebben we hen toen ooit over gijzelen gehoord?


Geen opmerkingen: